Sobno bilje

Praktični savjeti kako oblikovati drvo novca

Uz pravilnu njegu drva novca, može se uzgojiti ukrasni grm ili čak bonsai drvce. Saznajte zašto i kako oblikovati drvo novca.

drvo-novca.jpg
Foto: Pixabay
Play logo

Drvo novca, poznato kao i biljka žada je ukrasna sobna biljka za koju se vjeruje da donosi sreću u kuću. Ako je drvo novca ugroženo bolešću ili najezdom štetnika i ne oporavi se samo, nužno ga je orezivati. Čak i ako drvo novca raste nepravilno ili mu nedostaje gusto lišće, obrezivanje može popraviti situaciju. Orezivanje je apsolutno neophodno za one koji žele uzgajati svoju biljku novca kao visoko deblo ili čak kao bonsai. Dijelovi stabla također se moraju rezati za razmnožavanje. No, kako oblikovati drvo novca?

Play logo

Drvo novca vrlo je tolerantno na obrezivanje i nakon toga pouzdano stvara novi rast. Stoga se može rezati tijekom cijele godine. Proljeće je posebno dobro vrijeme za obrezivanje, budući da biljka još nije proklijala. Druga mogućnost je obrezivanje nakon cvatnje. To osigurava da nećete slučajno odrezati glavice cvijeća. No, kako oblikovati drvo novca?

Oblikovanje drva novca vam omogućuje da odredite visinu i širinu biljke prema svojim željama. Za rast prema gore, odrežite sve bočne izdanke za najviše pola. Za rast prema van skratite deblo za jednu trećinu. Nove grane treba rezati samo na vrhovima izdanaka. Rezidba je nužna i kada se grane starijih stabala počnu opuštati, inače bi se stablo moglo čak i prevrnuti. Odrežite sve viseće grane otprilike 6 centimetara prije nego što se savijaju. Važno je znati kako oblikovati drvo novca kako bi mu osigurali kvalitetan razvoj.

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.