Zlatni savjeti za prvi let avionom

Prvo putovanje avionom

Nekoliko je stvari koje treba znati prije prvog leta. Pročitajte naše savjete za putovanje za prvi put i spremni ste za polijetanje!

pexels-c-cagnin-2007401.jpg

Nervozni ste zbog toga što prvi put letite sami? Ili ste oduševljeni i ispunjeni očekivanjima? To je obično mješavina toga dvoje.

Letenje ima nevjerojatne prednosti, a nervoza može lako nestati. Sve što trebate učiniti je…

Budite spremni

Nekoliko je stvari koje treba znati prije prvog leta. Pročitajte naše savjete za putovanje za prvi put i spremni ste za polijetanje!

Rezervacija

Nekoliko je stvari koje morate provjeriti tijekom postupka rezervacije. Dobro se pripremite i osjećat ćete se mirno i samopouzdano tijekom odmora!

Istražite svoje odredište

Ovisno o odabranom odredištu, osim putovnice, možda će vam trebati i viza. Postupak može potrajati, zato napravite domaću zadaću, prijavite se na vrijeme i provjerite jeste li sve pripremili prije leta. Možda ćete također trebati razmijeniti nešto novca i nositi nešto gotovine uz sebe. Ipak nemojte previše razmjenjivati ​​(sigurnost je također važna). U drugim zemljama to neće biti potrebno jer možete koristiti svoje kartice ili bankomate.

Napravite popis i provjerite ga dva puta!

Uvijek je dobra ideja dvaput provjeriti svoj plan putovanja i zračnu luku dolaska. London, na primjer, ima nekoliko zračnih luka, pa provjera rezervacije kaže Heathrow, Gatwick, Luton ili Stansted.

Zračne luke su obično smještene daleko od centra grada, tako da uvijek volim provjeriti mogućnosti prijevoza. Ovdje mogu pomoći web stranice aerodroma i jednostavna internetska pretraga. Možda čak želite unaprijed rezervirati karte za autobus/vlak.

Ako stignete kasno, javni prijevoz možda neće biti dostupan, pa ćete morati organizirati taksi ili rent-a-car.

Dok ste u tome, provjerite i rezervaciju hotela ili grupe.

Jesu li vaša imena pravilno napisana?

Ostalo je bitno: vaš telefonski paket, internetski roaming. Mnoge zračne luke imaju besplatni wi-fi, ali uvijek je dobro provjeriti unaprijed.

Rezerviranje određenog mjesta

Prolaz ili sjedalo do prozora?

Idite na prolaz ako želite ispružiti noge i imati lak pristup toaletnom prostoru. S druge strane, prozorska sjedala nude nevjerojatne poglede (i slike)!

Zaboravili ste rezervirati mjesto? Možda će vam se dodijeliti slučajno sjedalo i završiti u sredini (izvrsna opcija za ljude koji vole čavrljati s neznancima).

Ako biste radije odabrali samo mjesto, rezervirajte što prije!

Putovnica i ukrcajna karta

Letači koji prvi put lete obično su nervozni zbog papira. Imajte na umu da je putovnica/osobna iskaznica najvažniji dokument.

E-karta

Broj dva je vaša karta. Ako ste rezervirali let putem interneta, ne očekujte papirnatu kartu u poštanskom sandučiću. Sve potrebne informacije dobit ćete e-poštom s potvrdom. Možete ispisati svoju e-kartu ili je jednom prikazati na zaslonu pametnog telefona na stolu za prijavu u zračnoj luci.

Putno osiguranje

Rezervirajte putničko osiguranje prije odmora. Pročitajte i ispišite dokumente police osiguranja. Također, napravite popis brojeva za hitne slučajeve i držite ih pri ruci za svaki slučaj.

Prtljaga

Ne pretjerujte u tome.

Kupite kovčeg jarkih boja. Svoju tirkiznu futrolu mogu lako uočiti među svim crnim na vrtuljku.

Ručna prtljaga ili torbe za prijavu?

Ručna prtljaga možda će vam trebati samo ako putujete za vikend. Ovaj ruksak ili tašna putuje s vama u avionu. Možete ga smjestiti u pretinac iznad vašeg sjedala ili ispod sjedala ispred sebe.

Provjerite zahtjeve za veličinom kod svog zrakoplovnog prijevoznika, jer ne postoji univerzalno pravilo.

Alternativno, na dugačkim letovima možete spakirati dodatni kofer za prijavu (koji se naziva i prtljaga). Ovo je prtljaga koju prijavite (ona se označi) i putuje u trbuhu aviona. Po dolasku ga podižete na vrtuljku. Pažljivo provjerite ograničenja težine svog zrakoplovnog prijevoznika. Ako je vaš kofer za prijavu teži, možda ćete morati dodatno platiti u zračnoj luci (što nije baš jeftino).

Prijavite se putem interneta (ako je moguće).

Internetska prijava olakšava i brže prolazi zračnu luku.

Nećete trebati čekati na redu za prijavu da biste označili torbe i ukrcajnu propusnicu. Jednostavno isprintajte kod kuće i jednom u zračnoj luci krenite ravno na osiguranje.

Alternativno, morat ćete planirati vrijeme za red u redu za prijavu. Imajte na umu da obično morate biti u zračnoj luci 1 i pol sata prije leta.

Osiguranje zračne luke

Pripremite se za skeniranje

Prije putovanja provjerite pravila zemlje odlaska o tekućinama, lijekovima, oštrim predmetima, električnim predmetima, prijenosnim računalima itd.

Morat ćete pokazati putovnicu i ukrcajnu kartu da biste stigli do osiguranja.

Prolazak kroz sigurnost može biti prilično dosadan i dugotrajan postupak, ali to je rutina koja jamči vašu sigurnost na letu.

Zato se dobro pripremite i budite mirni.

Stavite sat, novčanik, dokumente i ukrcajnu propusnicu u svoju kabinsku torbu. Mnogi putnici koriste torbicu u kojoj se nalazi ono najvažnije što se nalazi u njihovoj kabini. Ovaj jednostavan trik znači manje vrpoljenja, nema izgubljenih stvari i brži sigurnosni postupak. Ne zaboravite isprazniti džepove - novčići i ključevi oglašavat će se na metal-detektorima.

Pijte vodu iz boce, ali bocu zadržite. Možete ga napuniti vodom iz slavine nakon što prođete kroz osiguranje - vrlo je važno ostati hidriran tijekom cijelog leta! Sve svoje tekućine (male posude, manje od 100 ml!) Stavite u prozirnu plastičnu vrećicu (dovoljno je jednostavno s patentnim zatvaračem). Morat ćete pokazati torbu putničkom sigurnosnom agentu.

Ukrcaj

Jednostavno sjednite, ispružite noge, pustite film na prijenosnom računalu i pričekajte da red utihne. Već imate dodijeljeno mjesto pa ne morate žuriti s gomilom.

Neke se zrakoplovne tvrtke ukrcavaju na putnike red po red. Jednostavno pričekajte da se vaš broj pozove.

Ako je vaša ručna prtljaga glomazna, od vas će se možda zatražiti da je prijavite besplatno. To, međutim, znači da ćete pri dolasku morati pričekati svoje torbe na vrtuljku.

Kako pronaći svoje mjesto?

Vašu ukrcajnu kartu provjerit će stjuardese na ulazu u avion, pa je držite pri ruci.

Broj vašeg sjedišta obično se sastoji od slova i broja (recimo 9A). Broj prikazuje red i slovo - sjedalo (prolaz, sredina ili prozor). Ako imate poteškoća s pronalaženjem broja svog sjedala, obratite se kabinskom osoblju.

Postavite svoju prtljagu u pretinac iznad vašeg sjedala (ili najbližeg dostupnog). Vaš ruksak može ići ispod sjedala ispred vas.

Pripremite se za polijetanje

Možete se pripremiti za let, sve što vam treba smjestite u džep sjedala ispred sebe (laptop, knjige, boca s vodom, maska ​​za spavanje itd.).

Nakon što svi sjednu, stjuardese će proći sigurnosne postupke. Ne trebate se osjećati nervozno, ovo je rutinska praksa kako biste uvjerili letače poput vas.

Spremni za polijetanje.

Dočekat će vas kapetan i znak sigurnosnog pojasa će se nastaviti.

Vrijeme je za podizanje!

Možda ćete osjetiti neke vibracije i neke zveckanje zvukova. Bez brige, to je sasvim normalno i traje oko 20 sekundi.

Jednom kad avion dosegne visinu krstarenja, stvari će se smiriti, a letenje će se osjećati puno glađe. Kapetan će isključiti znak sigurnosnog pojasa.

Sada možete istegnuti noge i uživati ​​u prvom letu!

Hrana i zabava

Povoljni zrakoplovni prijevoznici obično ne nude zabavu u letu. Pa ponesite svoje! Preuzmite nekoliko filmova, glazbe, omiljenih štiva.

Hrana se nudi na daljinskim letovima, ali ne i na kraćim, pa ponesite vlastiti ili kupite u avionu. Nije preskupo i možete platiti karticom.

Vaše se uši mogu osjećati čudno

Ne brinite, ovo je apsolutno normalno.

Zove se avionsko uho i obično se događa tijekom spuštanja kao rezultat pritiska.

Neki su ljudi prilično osjetljivi, drugi zapravo ne osjećaju ništa.

Sve što trebate je zijevati, progutati nekoliko puta ili sisati slatko kako biste izjednačili pritisak između ušiju i kabine zrakoplova.

Budite hladni i nastavite

Ako stvari krenu po zlu, sjetite se pravila autostopera: Ne paničarite!

Ako propustite vezu, let kasni ili vam se ošteti prtljaga, znajte da su vaša prava zaštićena!

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.