Bonton

Savjeti za pravilno postavljanje bešteka

Postavljanje bešteka ima svoje određena pravila. Koja su osnovna pravila za postavljanje bešteka?

postavljeni-stol.jpg
Foto: Pixabay

Beštek je skup pribora za jelo koji se koristi za upravljanje hranom. Glavni pribor za jelo sastoji se od noža, vilice i žlice, a može sadržavati i vilicu za salatu ili malu vilicu za desert. Postoji mnogo načina za postavljanje bešteka. Međutim, jedan način za postavljanje bešteka je opće prihvaćen u svijetu.

Postavljanje bešteka treba biti logično i lako za navigaciju. Vilice, noževe i žlice treba staviti zajedno na stol. Noževi i žlice trebaju biti s desne strane tanjura, a vilica s lijeve strane. Nož treba biti postavljen tako da oštrica bude okrenuta prema tanjuru, a žlica se treba nalaziti desno od tanjura.

Postavljanje bešteka na stolu važno je i iz estetskih i iz praktičnih razloga. S obzirom da se prvo jede juha ili neko predjelo na žlicu, žlica treba biti s desne vanjske strane kako bi bila lako pristupačna. S obzirom da je teže upravljati nožem nego vilicom, nož treba biti na desnoj strani kako bi se on koristio desnom rukom. Pravilno postavljanje bešteka je vrlo važno kako biste ostavili dobar dojam gostima.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.