Uzgoj povrća

Kako uzeti sjeme rajčice?

Ako želite doznati kako uzeti sjeme rajčice na jednostavan način, više pročitajte u nastavku

tomato-3520004_1920.jpg
Foto: Pixabay

Rajčice su mnogima omiljeno povrće u bilo koje godišnje doba, a posebice tijekom ljetnih mjeseci zbog svoje svježine i lakoće kojom padaju na želudac. Rajčice se mogu, na ovaj ili onaj način, ukomponirati u gotovo sva jela, a iz tog razloga vrlo je praktično imati ih u vlastitom vrtu. Za sve one koji žele naučiti kako uzeti sjeme rajčice, slijedi objašnjenje koje će biti od velike pomoći za početnike.

Image

Kako uzeti sjeme rajčice?
Ako vas zanima kako uzeti sjeme rajčice, pretpostavit ćemo da u vrtu želite imati lijepe primjerke domaćih rajčica. Za početak, odaberite plodove rajčice koji su po veličini i sočnosti reprezentativni primjerci, a izbjegavajte one plodove koji nisu zdravi ili imaju poteškoća u rastu. Sjeme rajčice uzima se s potpuno zrelih plodova, pa se pobrinite da samo takve rajčice uđu u vaš izbor.

Nakon što ste odabrali primjerke kojima ste zadovoljni, narežite ih na kriške. Zatim uzmite cjedilo sa sitnim rupama i pozicionirajte ga ispod kriške rajčice koju pritom ispirite pod mlazom vode. Sjemenke će se pod mlazom vode odvojiti od ploda, a nakon što svaku krišku individualno prođete pod mlazom vode, pojačajte taj mlaz kako biste dodatno isprali sjemenke.
Upotrijebite i prste te laganim miješanjem olakšajte ispiranje. Nakon toga, uklonite sav višak vode otresajući cjedilo i ostavite da stoji kako bi se svi ostaci vode uklonili. Za kraj preostaje vam samo sušenje na običnom papiru koji dodatno upija vlagu.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.