Grah, gdje bismo bili bez njega?

Kako prepoznati stari grah?

Evo što biste trebali znati o roku trajanja suhog graha.

pexels-iconcom-1313643.jpg

Grah, gdje bismo bili bez njega? Ovi proteini na biljnoj bazi izuzetno su dobri za vas, a postoji toliko različitih načina kako ih pripremiti: možete probati dimljenu vegansku juhu od crnog graha ili salatu od papra i crnog graha s preljevom od citrusa, ili čak varivo od piletine, kobasica i bijelog graha. Ove mahunarke mogu dodati malo kremaste dobrote, uz topiva i netopiva vlakna, gotovo svakom obroku.

S obzirom na duži rok trajanja suhog graha u usporedbi sa svježim proizvodima, ima smisla opskrbiti se ovim (obično) isplativim povrćem. Ali koliko biste trebali imati pri ruci? Baš kao i svaka hrana, sušeni grah zapravo ne traje vječno - unatoč tome kako se čini. Evo što biste trebali znati o roku trajanja suhog graha.

Koliko traje sušeni grah?

Prema Američkoj agenciji za međunarodni razvoj, USAID, "ako se pravilno čuvaju na hladnom i suhom mjestu, imaju rok trajanja najmanje godinu dana, držeći se neograničeno i podnoseći teška ili tropska okruženja."

Ovo vrijeme grah sam po sebi neće se pokvariti, ali sigurno neće imati isti okus. Nakon 2-3 godine grah će početi gubiti svoju hranjivu vrijednost, a većina prirodno pronađenih vitamina nestat će u roku od 5 godina.

Ako niste sigurni kada ste kupili vrećicu graha u stražnjem dijelu smočnice, sigurno ga je jesti sve dok se pridržavate ovih standarda:

Nema znakova buba u smočnici - ako su se štetnici naselili u vašem spremniku ili vreći, vrijeme je da ga bacite.

Nema rasta plijesni - Pinto grah obično je bež / žutosmeđe boje. Dakle, ako vidite mrlju kože, tamne mrlje ili vidljive tragove plijesni, trebali biste ga baciti.

Nema neobičnih mirisa - sušeni grah ne smije imati jak miris. Ako imate aromu kada otvorite vreću graha, taj miris a može biti znak fermentacije ili izmet štetočina. Baci ga!

Koji je najbolji način za čuvanje suhog graha?

Najbolji način da vaš grah bude svjež je čuvati ga na hladnom i suhom mjestu u nepropusnoj posudi. Ova će prepreka spriječiti zrak da prerano ošteti grah, tako da nećete morati brinuti hoće li se grah isušiti ili zadržati neželjenu vlagu. Ako imate više vrećica različitih vrsta graha, možda ćete ih htjeti držati u odvojenim hermetičkim posudama - tako jedan truli grah neće pokvariti gomilu.