Sobno bilje

Kratki vodič i praktični savjeti kako da orhideja ponovno procvjeta

Nakon određenog vremena, cvjetovi orhideje otpadnu te orhideja izgleda pusto. Stoga je potrebno potaknuti orhideju da ponovno procvjeta. Saznajte kako da orhideja ponovno procvjeta.

orhideja.jpg
Foto: Pixabay

Ako ste dobili orhideju oko Valentinova, vjerojatno je da je njezin ciklus cvatnje završio. Ali samo zato što ne vidite da se ništa događa, to ne znači da je vaša orhideja mrtva. Ovo je tek početak novog putovanja i bitan dio brige o orhidejama. Orhideje prolaze kroz fazu odmora koja se naziva mirovanje nakon cvatnje. Mirovanje obično traje od šest do devet mjeseci, ali može varirati od biljke do biljke. Pružanje kvalitetne njege vašoj orhideji tijekom faze mirovanja pomoći će vam da vaša orhideja ponovno procvjeta. No, kako da orhideja ponovno procvjeta?

Čak i kada se vaša orhideja odmara, i dalje joj je potrebna voda. Nastavite zalijevati orhideju jednom tjedno. Ako imate veliku orhideju upotrijebite 120 ml vode, za malu orhideju upotrijebite 80 ml vode, a za mini orhideju 40 ml vode. Ako imate više od jedne biljke u jednoj žardinjeri, svakako svakoj biljci dajte svoju vodu.

Osim zalijevanja, potrebno je gnojiti orhideju jednom ili dva puta mjesečno uravnoteženim gnojivom za kućne biljke. Ne zalijevajte svoju orhideju u tjednima kada je gnojena. Pomozite svojim orhidejama da rastu tako što ćete im osigurati puno neizravne sunčeve svjetlosti.