Tehnologija

Savjeti i upute za formatiranje diska

Planirate formatirati disk no niste skroz informirani o tome? Saznajte sve što je potrebno znati prilikom formatiranja diska.

kompjuter.jpg
Foto: Pixabay

Formatiranje diska je postupak koji briše sve podatke s tvrdog diska ili drugog medija za pohranu podataka te ga priprema za korištenje s operacijskim sustavom. Kada formatirate disk, onda zapravo stvarate datotečni sustav koji omogućuje operacijskom sustavu da organizira i čita podatke na disku.

Postupak formatiranja diska je vrlo jednostavan, a može se obaviti na nekoliko načina. Ako koristite Windows, jedan od načina je otvoriti "File Explorer", desnom tipkom miša kliknuti na disk koji želite formatirati i odabrati opciju "Formatiraj". Nakon toga, otvorit će se prozor s opcijama formatiranja. Tu možete odabrati željenu veličinu jedinice alokacije, datotečni sustav i naziv diska.

Važno je napomenuti da formatiranje diska briše sve podatke s diska i ne možete ih povratiti nakon formatiranja, osim ako niste ranije napravili sigurnosnu kopiju podataka. Zbog toga je važno pažljivo odabrati disk koji želite formatirati i biti sigurni da su svi važni podaci sigurnosno kopirani prije postupka formatiranja.

U nekim slučajevima, formatiranje diska može pomoći u rješavanju problema s tvrdim diskom. Na primjer, ako disk pokazuje znakove kvara ili se čini da ne radi ispravno, pokušajte formatirati disk prije nego što zamijenite hardver.

Formatiranje diska je jednostavan postupak koji se obavlja kako bi se pripremio disk za korištenje s operacijskim sustavom. Međutim, važno je imati na umu da će postupak izbrisati sve podatke s diska, pa je važno napraviti sigurnosnu kopiju prije formatiranja.