Tehnologija

Koja je osnovna razlika između UHD i 4K tehnologije?

Kupujete novi TV i ne možete se odlučiti između UHD i 4K tehnologije? Saznajte koja je glavna razlika između UHD i 4K televizora.

uhd.jpg
Foto: Pixabay

UHD i 4K dva su izmjenjiva termina koja se danas često mogu čuti i vidjeti na naljepnicama i popisima specifikacija televizora i monitora, a među većinom akronima, specifikacija i različitih standarda teško je procijeniti koja je razlika između UHD i 4K tehnologije.

Prva razlika između UHD i 4K tehnologije je u rezoluciji. 4K televizor ima rezoluciju od 4096 x 2160 piksela, skraćeno 2160p. S druge strane, UHD je 3840 x 2160, također skraćeno 2160p. Iako je omjer slike oba 16:9, 4K ima nešto više piksela, a koristi se za digitalnu produkciju i kino.

Još jedna razlika između UHD i 4K tehnologije je u samoj definiciji. 4K predstavlja kino standard i profesionalnu produkciju, dok UHD označava razlučivost zaslona i standard emitiranog sadržaja. Pojam 4K standardizira proizvodne specifikacije i digitalnu projekciju 4K sadržaja. U slučaju zaslona, UHD označava razlučivost koju koriste televizori, monitori itd. Važno je znati koja je razlika između UHD i 4K rezolucije kako bi mogli odabrati idealni televizor za vas?