Tehnologija

Optički ili laserski miš - što kupiti?

Želite kupiti novi miš no ne možete se odlučiti između optičkog ili laserskog miša? Saznajte koji miš je bolji - optički ili laserski miš.

miš.jpg
Foto: Pixabay
Play logo

Nema sumnje da je miš jedan od važnih dijelova računala. Tehnološka evolucija nudi širok raspon izbora za miša bilo za stolna računala ili zaseban miš za prijenosna računala. Zato pri odabiru pravog miša za svoje potrebe, uglavnom između optičkog ili laserskog miša, trebate znati karakteristike i razlike između optičkog i laserskog miša.

Play logo

Optički miš je najšire proširen na tržištu. Također je i najpraktičniji miš za sve vrste korisnika računala. Funkcionalnost optičkog miša proizlazi iz njegovog naziva.  Ovaj miš ima optički senzor koji se temelji na infracrvenoj LED diodi koja bilježi kretanje miša po površini kako bi naznačila računalu gdje je položaj kretanja.  Nakon toga se te slike koriste za određivanje točne lokacije miša kako bi se poslali konačni podaci na računalo kako bi se locirao kursor na zaslonu računala.

Laserski miš je novi tip miša koji je lansiran posljednjih godina, ali je napredniji od optičkog miša u smislu osjetljivosti i preciznosti zbog činjenice da je LED senzor zamijenjen laserskom tehnologijom. Kao i optički miš, na isti način, laser također detektira pokrete koji klize po površini. Ali budući da je zamijenjen laserom, pruža veću stabilnost i osjetljivost. Vrhunski laserski miševi pružaju visoke performanse praćenja, osobito u računalnim igricama zahvaljujući tehnologiji laserskog praćenja. Laserski miševi su često skuplji od optičkih. Odluka između optičkog ili laserskog miša svodi se na način korištenja miša. Ukoliko vam je potrebna osnovna funkcionalnost, optički miš je pravi odabir. Međutim, ako tražite miš sa većom preciznošću i dodatnim funkcionalnostima, laserski miš je izvrstan za vas.

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.