Tehnologija

Kratki vodič za oporavak Word dokumenta

Izgubili ste jako bitan word dokument? Postupak oporavka izgubljenog word dokumenta je vrlo jednostavan.

laptop.jpg
Foto: Pixabay

Oporavak Word dokumenta može biti vrlo važan ako ste iz nekog razloga izgubili dokument koji ste stvorili ili uređivali u programu Microsoft Word. Srećom, postoje nekoliko metoda koje možete isprobati kako biste pokušali vratiti izgubljene podatke.

Jedna metoda je korištenje opcije "Automatsko spremanje" u Wordu. Ova opcija automatski sprema vaš dokument svakih nekoliko minuta, što znači da bi se mogao oporaviti ako se program ili računalo neočekivano ugasi. Da biste pronašli automatski spremljene dokumente, otvorite Word i kliknite na "Datoteka" > "Otvori" > "Nedavno" > "Prikazati sve automatske spremljene datoteke".

Druga metoda je pretraživanje privremenih datoteka koje je Word mogao stvoriti tijekom rada na dokumentu. Da biste to učinili, otvorite "Start" izbornik i upišite "%temp%" u tražilicu. To će otvoriti mapu u kojoj se nalaze sve privremene datoteke koje su stvorene na vašem računalu. Potražite datoteku koja počinje s "~$" i koja bi mogla biti vaš izgubljeni dokument.

Treća metoda je korištenje funkcije "Prethodne verzije" u sustavu Windows. Ova funkcija automatski stvara točke obnavljanja za datoteke na vašem računalu, što vam omogućuje da vratite izgubljene podatke. Da biste pronašli prethodne verzije datoteke, otvorite mapu u kojoj se nalazi datoteka i kliknite desnom tipkom miša na nju. Zatim odaberite "Prethodne verzije" i potražite željenu verziju.

Ako ni jedna od ovih metoda ne uspije, možda ćete trebati koristiti softver za oporavak podataka. Postoji mnogo programa dostupnih na mreži koji vam mogu pomoći da oporavite izgubljene Word dokumente, ali pazite da koristite pouzdan softver koji neće oštetiti vaše podatke ili vaše računalo.

Kako biste spriječili gubitak podataka u budućnosti, najbolje je redovito spremanje vaših datoteka dok radite na njima. Također možete koristiti cloud usluge za spremanje vaših dokumenata, poput OneDrive ili Google Drive, koji vam omogućuju pristup datotekama iz bilo kojeg uređaja i štite ih od gubitka ako se vaš uređaj pokvari.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.