Tehnologija

Kako na pravilan način otvoriti RAR datoteku?

Preuzeli ste datoteku s interneta koja završava na .rar? Ovu datoteku nije moguće otvoriti bez odgovarajućeg programa. Saznajte što je RAR datoteka i kako otvoriti RAR datoteku.

rar-datoteka.jpg
Foto: Pixabay

RAR datoteka je vrsta arhivske datoteke koja se koristi za komprimiranje velikih datoteka i mapa. RAR datoteke se često koriste za slanje velikih datoteka putem interneta ili za spremanje velikih količina podataka na lokalnom računalu. RAR datoteke mogu sadržavati više datoteka i mapa koje su komprimirane i pohranjene u jednu datoteku. No, kako otvoriti RAR datoteku?

Za otvaranje RAR datoteke potrebno je imati softver koji podržava ovaj format datoteke. Postoje brojni programi za otvaranje RAR datoteka, a neki od najpopularnijih su WinRAR, 7-Zip, i WinZip. Ovi programi su dostupni za preuzimanje s interneta i mogu se instalirati na računalo.

Postupak otvaranja RAR datoteke je jednostavan. Nakon što se preuzme i instalira program za otvaranje RAR datoteke, korisnik treba desnom tipkom miša kliknuti na RAR datoteku i odabrati opciju "Raspakiraj ovdje". Nakon toga, program će raspakirati sve datoteke i mape koje su pohranjene unutar RAR datoteke u novu mapu na računalu.