Tehnologija

Koji format koristiti - JPG ili PDF format?

JPG ili PDF format - koji je bolji format za spremanje datoteke. Saznajte koji format je bolji - JPG Ili PDF format?

pdf.jpg
Foto: Pixabay

JPG je vrsta datoteke koja je najčešće korišten formata slikovnih datoteka u svijetu. U mogućnosti sažimanja impresivnih detalja u veličinu datoteke koja se može dijeliti, JPG-ovi su od najveće pomoći u pohranjivanju i dijeljenju digitalnih slika. Idealni su za društvene sadržaje, e-poštu i blogove.

PDF može prikazati širok raspon dokumenata, od bankovnih izvoda do prezentacija i slika. Njegova glavna prednost je to što je PDF univerzalnog formata, što znači da će se sadržaj PDF-a uvijek biti isti ​​na svim uređajima. No, što koristiti, JPG ili PDF format za pohranjivanje dokumenata?

Primarna upotreba JPG-ova je za slike, dok PDF-ovi mogu rukovati svim vrstama tekstualnih i slikovnih dokumenata. Budući da JPG-ovi sažimaju slikovne podatke, veličine njegovih datoteka obično su relativno male. Upravo ovo odgovara na pitanje što koristiti, JPG ili PDF format. Kada trebate kompresirati i poslati slikovnu datoteku, koristite JPG format, a kada trebate poslati tekstualnu datoteku, koristite PDF format.