Računalstvo

Koji formati matičnih ploča postoje?

Želite kupiti novu matičnu ploču za vaše računalo no ne znate koji formati matičnih ploča postoje? Saznajte koji su najpopularniji formati matičnih ploča.

matična-ploča.jpg
Foto: Pixabay

Matična ploča je također poznata kao logička ploča i ona je nevodljiva plastična ploča koja ima potrebne sklopove poput utora za spajanje komponenti i pružanje logistike za koordiniran rad svih komponenti. Tanki uski slojevi aluminija ili bakra ispisani na plastičnoj foliji ploče djeluju poput kruga koji povezuje različite komponente. Međutim, postoje različiti formati matičnih ploča koji se često koriste u praksi zbog različite veličine prijenosnih računala.

AT matična ploča je osnovna veličina matične ploče korištena u prvim stolnim računalima. Ovaj format matične ploče ima veće fizičke dimenzije stoga ne odgovara kategoriji mini stolnih računala. Veća fizička veličina također sprječava instaliranje novih upravljačkih programa. Utičnice i šesteropolni utikači koriste se kao konektori za napajanje u ovim matičnim pločama.

LPX matična ploča je sljedeći format matičnih ploča. LPX matična ploča je imala dva poboljšanja u odnosu na raniju verzije. Prvi je da su ulazni i izlazni priključci premješteni na stražnju stranu, a drugi je uvođenje posebne kartice kako bi se omogućilo više utora i lakše povezivanje. Važno je znati koji formati matičnih ploča postoje kako biste uzeli pravi format za vaše računalo.