Kreativnost

Bojanje jaja koprivom

Bojanje jaja koprivom je jedan od najprirodnijih načina za bojanje jaja. Donosimo sve što trebate znati za bojanje jaja koprivom.

bojanje-jaja.jpg
Foto: Pixabay

Bojanje jaja klasična je uskrsna aktivnost, a umjesto da koristite kemijske tablete i prah za bojanje jaja, zašto ne biste iskoristili prirodu i bojali jaja koprivom? Za berbu koprive, spakirajte teške rukavice i plastičnu vrećicu te potražite tlo poput rubova staza, rubova potoka, javnih parkova ili napuštenih parcela i uberite dovoljno koprive za bojanje jaja.

Sljedeće što je potrebno za bojanje jaja koprivom je kuhanje koprive. Koprive nasjeckajte na male komadiće i stavite u lonac. Zatim dodajte vodu tako da prekrije koprive. Zakuhajte poklopljeno pa smanjite vatru i kuhajte oko sat vremena. Isključite vatru i ostavite da se ohladi, još uvijek pokriveno. Boja za jaja od kopriva je gotova te sada ovu boju možete koristiti za svoja bojanje jaja.

Za bojanje jaja koprivom najprije procjedite vodu i stavite jaja direktno u boju od koprive. Boja od koprive vrlo je jako bojilo pa vam ocat ne treba. Ostavite jaja u boji od kopriva do 24 sata. Što duže jaja stoje u boji, to će biti tamnija. Nakon 24 sata, proces bojanja jaja koprivom je gotov te su jaja spremna da ukrase vaš dom.