Kreativnost

Kratki vodič za bojanje jaja crvenim kupusom

Želite dobiti prirodnu plavu boju uskršnjih jaja? Bojanje jaja crvenim kupusom čini upravo to. Donosimo sve što je potrebno znati za bojanje jaja crvenim kupusom.

crveni-kupus.jpg
Foto: Pixabay

Bojanje uskrsnih jaja prekrasna je tradicija. Međutim, komercijalne boje za jaja nisu uvijek najbolji izbor za bojanje uskršnih jaja. Bojanje jaja crvenim kupusom osigurati će prirodnu ljubičastu boju koja vaša jaja boji u nijanse plave. Boja koju ćete dobiti oduševiti će sve koji vide vaša uskršnja jaja.

Sastojci potrebni za bojanje jaja crvenim kupusom su:

  • 150 grama krupno nasjeckanog crvenog kupusa na 1 šalicu vode
  • 1 žlica octa za šalicu procijeđene boje
  • 12 tvrdo kuhanih jaja
  • Biljno ulje za sjaj jaja

Prvo što je potrebno učiniti za bojanje jaja crvenim kupusom je narezati kupus. Grubo narežite 700 grama listova crvenog kupusa i stavite u lonac. Dodajte 5 šalica vode i prokuhajte. Pustite da lagano kuha oko 25-30 minuta. Boja vode bi trebala postati ljubičasta. Zatim ocjedite kupus od vode. Dodajte 1 žlicu octa po šalici boje i cijelo vrijeme miješajte. Ostavite boju da se ohladi prije upotrebe.

Sljedeće što je potrebno za bojanje jaja crvenim kupusom je stavljanje jaja u boju. Stavite ocijeđenu boju u staklenu posudu sa širokim grlom. Pažljivo žlicom spuštajte jaja u posudu. Za svjetlije plava jaja, namočite jaja 4-6 sati i izvadite ih kada budete zadovoljni bojom. Za tamnije plava jaja, namočite jaja preko noći u hladnjaku. Stavite jaja na rešetku za hlađenje dok se potpuno ne osuše. Ako želite da vaša uskršnja jaja blistaju, dodajte nekoliko kapi biljnog ulja i pažljivo ih obrišite krpom. Ovaj način za bojanje jaja crvenim kupusom je gotov te obojana jaja držite u hladnjaku do posluživanja.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.