Prvo, namakanje omogućuje grahu da otpusti neprobavljive šećere koji stvaraju neugodne plinovite situacije. Dakle ako promijenite vodu za kuhanje graha smanjujete moguću nadutost nakon konzumacije kuhanog graha. To je jedan od glavnih razloga zašto se baca prva voda od graha.
Namakanje također čini grah probavljivijim. Čisti ih temeljitije (budući da se grah ne može prati prije prodaje ili se može upljesniviti). Konačno, namakanje graha pomaže da se skuhaju za otprilike upola kraće vrijeme. Sve su to razlozi zašto se baca prva voda od graha. Ali naravno vi možete preskočiti taj dio ako ste spremni na posljedice.
Dakle, nakon što se grah neko vrijeme namakao, voda od namakanja sada sadrži te elemente koje pokušavate eliminirati namakanjem graha. I zato se voda od graha baca. Stoga je najbolje ocijediti vodu i temeljito isprati grah prije kuhanja. Sada znate sve razloge zašto se baca prva voda od graha.