Praktični savjeti

Kako napraviti i razvuči vučeno tijesto na pravilan način?

Želite unaprijediti svoje kulinarsko znanje i napraviti vučeno tijesto. Saznajte kako napraviti vučeno tijesto za početnike.

tijesto.jpg
Foto: Pixabay

Vučeno tijesto najčešće se koristi za pripremu pita ili štrudli. Prije samog vučenog tijesta potrebno je napraviti smjesu za tijesto.

Sastojci za vučeno tijesto za početnike:

  • 300g glatkog brašna
  • ½ žličice soli
  • ¾ šalice tople vode
  • 2 jaja
  • 2 žličice ulja
  • 1 žličica bijelog octa

Priprema vucenog tijesto za početnike:

U posudu dodajte vodu, jaja, ulje, brašno i ocat. Lagano počnite miješati sve sastojke kako bi se svi dobro izmiješali. Možete i rukama, to je u većini slučajeva lakše. Ako vam je tijesto malo ljepljivo ne morate se brinuti, to tako treba biti, suprotno ako je suho dodajte malo vode.

Preko posude stavite plastičnom folijom i ostavite preko noći u hladnjaku. Da bi razvukli tijesto potrebno vam je veliki stol. Nauljite ruke i tijesto. Pospite malo brašna po stolu kako se ne bi zalijepilo, ali ako ste početnik u vučenom tijesto bolje je da stavite stolnjak. Zatvorenim šakama razvucite tijesto. Stavite ruke ispod tijesta u jednom kutu i nježno krenite šakama prema van, radeći prema rubu stola. Nastavite to činiti malo po malo, radeći oko tijesta kako biste ga polako razvukli. Cilj je da bude toliko tanak da možete vidjeti kroz njega.

Nemojte se uznemiriti ako se tijesto pokida (namotat ćete ga, a suze će se smotati i sakriti unutra). Tijesto je jako čvrsto i trebalo bi ga moći razvući bez većeg kidanja. Nakon što se tijesto razvuče do ruba stola, prstima lagano povlačite rubove kako ne bi bili predebeli.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.