Pripremanjem mrkve za zimnicu osiguravate da uvijek imate ukusne mrkve spremne za dodavanje varivu ili juhi. Ovaj recept za usoljene mrkve za zimnicu gotov je za nekoliko sati, a osigurati će usoljene mrkve čitavu zimu.
Sastojci potrebni da se pripremi usoljena mrkva za zimnicu su:
- 1,5 kg mrkve
- 4 žličice soli
- 1,5 litara kipuće vode
Usoljena mrkva za zimnicu priprema:
Prvo što trebate učiniti kada pripremate usoljenu mrkvu za zimnicu je oguliti mrkvu. Mrkvu nakon guljenja operite, ogulite i još jednom operite. Mrkvu narežite na željeni oblik i veličinu. Stavite mrkvu u staklenke. Dodajte sol. Dodajte 1 čajnu žličicu soli na svaku litru. Prelijte kipuću vodu preko mrkve, ostavljajući dva centimetra prostora. Uklonite mjehuriće zraka. Obrišite rub i stavite poklopac na staklenku. Stavite staklenke u posudu pod pritiskom s ključanjem 5 cm vode.
Postavite poklopac na spremnik pod pritiskom i zaključajte ga na mjesto. Provjerite je li poklopac otvora za ventilaciju isključen.
Pojačajte toplinu na srednje jaku. Nakon što para počne izlaziti kroz otvor, ostavite 10 minuta. Nakon 10 minuta stavite poklopac za ventilaciju kako biste zaustavili paru. Počnite paziti na pritisak. Kada se dosegne tlak od 10 kilograma, počnite mjeriti vrijeme. Litri je potrebno 30 minuta da se obradi. Nakon obrade isključite grijanje, ali nemojte uklanjati poklopac ventilacijskog otvora dok se tlak u potpunosti ne vrati na nulu.
Pažljivo uklonite poklopac ventilacije i pričekajte 5-10 minuta. Zatim pažljivo uklonite poklopac. Ostavite staklenke da odstoje u posudi pod pritiskom 5-10 minuta bez poklopca. Zatim izvadite svaku staklenku i stavite je na rešetku za pečenje. Ostavite staklenke da se potpuno ohlade 24 sata te skinite prstenove, provjerite je li zatvoreno te operite i označite staklenke.
Staklenke čuvajte na tamnom hladnom mjestu.