Kulinarstvo

Koji su osnovni sastojci za pripremu pizze?

Pizza se može napraviti od samo nekoliko sastojaka. Koji su osnovni sastojci za pripremu pizze?

pizza.jpg
Foto: Pixabay

Osnovna struktura pizze je fiksna te su sve varijacije pizza napravljene su od četiri glavna sastojka, a to su kora, umak, sir i preljev. Tijekom godina u kojima se pizza proširila svijetom proizvedene su mnoge varijacije pizze, no osnovni pizza sastojci uvijek su ostali isti.

Prvi i osnovni pizza sastojak je kora pizze. Kora se pravi od brašna, vode i kvasca, tako da se mijesi 5-10 minuta dok se masa savršeno ne sjedini.

Umak za pizzu ili nadjev mogu se nanijeti na koru prije ili nakon pečenja. Umak za pizzu je sljedeći osnovni sastojak za pizzu. Umak za pizzu se tradicionalno radi od rajčice, a može se dodatno začiniti raznim začinima i biljem. Danas se koriste mnoge vrste umaka, a jedna od najvažnijih karakteristika im je tekstura, odnosno umak ne smije biti niti gust, niti vodenast.

Sir je sljedeći glavni sastojak za pizzu. Kroz povijest su se mnoge vrste sireva koristile za pripremu pizze, ali najpopularniji su mozzarella, ricotta, feta, parmezan i cheddar. Posljednji pizza sastojci su nadjevi. Nadjevi koji se stavljaju na pizzu najviše odlučuju o okusu pizze. Nadjev za pizzu može biti šunka, slanina, kulen, piletina, morski plodovi i još mnogo drugih. Kada znate koji su osnovni sastojci pizze, možete pripremiti savršenu domaću pizzu.