Svijet štrudla

Praktični savjeti kako da štrudla bude mekana

Volite jesti štrudle ali nikada vam ne ispadne mekana i ukusna kao iz pekare? Stanite tomu na kraj i naučite kako da štrudla bude mekana.

strudla.jpg
Foto: Pixabay

Glavni čimbenik koji utječe na mekoću štrudle je lisnato tijesto za štrudle. Stoga je potrebno pripremiti jednostavan i brz recept za tijesto za štrudle kako bi vaša štrudla ispala slasna i mekana. Sastojci potrebni da se pripremi mekano tijesto za štrudle su:

  • 80 ml mlake vode
  • 15 ml biljnog ulja
  • pola žličice limunovog soka
  • prstohvat soli
  • 145 grama oštrog brašna

U velikoj zdjeli pomiješajte vodu, ulje, limunov sok i sol. Žlicom umiješajte otprilike polovicu brašna dok se dobro ne sjedini. Miješajte ovu smjesu oko 1 minutu, a zatim dodajte preostalo brašno. Umiješajte brašno žlicom dok se ne formira tijesto koje možete oblikovati rukama.


Mijesite mekano tijesto za štrudle dok ne postane glatko oko 10 minuta. Tijesto oblikujte u glatku kuglu. U manju posudu dodajte pola žličice ulja, rasporedite prstima i okrenite tijesto da ga prekrijete uljem. Pokrijte zdjelu poklopcem ili plastičnom folijom i ostavite 1 sat na sobnoj temperaturi.


Sljedeće što je potrebno učiniti kako bi štrudla bila mekana je pravilno razvaljati tijesto. Pobrašnite pult i tijesto svako malo dok valjate. Kada tijesto dosegne otprilike 20 cm u promjeru, podignite ga, a zatim ga podlakticom, posebno zglobovima, razvucite dok ga okrećete. Nastavite rukama razvlačiti tijesto na stolu dok ne počne izgledati prozirno. Ovaj način kako da štrudla bude mekana je gotov te sada možete dodati nadjev za štrudle i završiti ovaj ukusni recept. Dobar tek!