Čokoladne vafle možete čuvati u hladnjaku dva dana ili ih zamrznuti u vrećicama na oko 3 tjedna. Najbolje ih je podgrijati u pećnici na niskoj temperaturi.
Sastojci za čokoladne vafle:
- 250 g brašna
- 50 g kakaa u prahu
- 40 g granuliranog šećera
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- pola žličice cimeta
- pola žličice soli
- 2 velika jaja, odvojena
- 60 ml biljnog ulja
- 150 ml mlijeka
- 60 g kave
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Čokoladni vafli priprema:
Prethodno zagrijte kalup za čokoladne vafle, pošpricajte neljepljivim sprejom za kuhanje i ostavite sa strane. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, kakao prah, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, šećer, sol i cimet.
U srednjoj zdjeli tucite bjelanjke ručnim mikserom dok se ne stvore čvrsti snijeg. Stavite na stranu. U zasebnoj srednjoj zdjeli pomiješajte žumanjke, biljno ulje, mlijeko, kavu ako koristite i ekstrakt vanilije.
Suhim sastojcima dodajte smjesu od žutanjaka i dobro promiješajte. Umiješajte snijeg od bjelanjaka. Izlijte tijesto na vrući pekač za vafle i kuhajte prema uputama proizvođača. Poslužite čokoladne vafle odmah s maslacem, sirupom, šećerom u prahu ili nekim drugim omiljenim dodacima.