Želite se okušati u pripremi tradicionalnih zagorskih recepata? Makovnjača i orehnjača su savršeni brzi kolači od dizanog tijesta. Donosimo ukusne recepte za brze kolače od dizanog tijesta.

Ne postoji mnoštvo brzih kolača od dizanog tijesta, ali kad pronađete pravi recept, nećete ih moći prestati pripremati. Makovnjača i orehnjača su izvrsni primjeri za to.
Sastojci potrebni da se pripremi dizano tijesto za kolače su:
- 1 svježi kvasac
- 350 ml toplog mlijeka
- 500 grama glatkog brašna
- 10 ml ulja
- 1 žličica šećera
- 1 žličica soli
Kako biste pripremili dizano tijesto za kolače najprije dodajte kvasac u mlijeko te pomiješajte dodajući žlicu šećera. Smjesu pokrijte krpom i ostavite da se podigne. Kad se tijesto digne, dodajte sve ostale sastojke, umijesite glatko tijesto i ostavite da odstoji oko 30 minuta.
Tijesto podijelite na tri jednaka dijela i svaki dio ponovno premijesite i oblikujte dvije kugle. Tijesto pokrijte čistom krpom i ostavite da se diže dok se ne udvostruči. Kad se tijesto digne, prvu kuglu razvaljajte u kocku debljine 3-4 mm, namažite nadjevom od oraha i zarolajte te stavite na papir za pečenje. Sljedeću loptu namažite nadjevom od maka, te zarolajte i prebacite na papir za pečenje.
Ostavite brze kolače od dizanog tijesta još 10 minuta, a zatim ih pecite na 180°C oko 45 minuta.