Kuharica

Kako se pripremaju brzi kolači od dizanog tijesta?

Želite se okušati u pripremi tradicionalnih zagorskih recepata? Makovnjača i orehnjača su savršeni brzi kolači od dizanog tijesta. Donosimo ukusne recepte za brze kolače od dizanog tijesta.

tijesto.jpg
Foto: Pixabay

Ne postoji mnoštvo brzih kolača od dizanog tijesta, ali kad pronađete pravi recept, nećete ih moći prestati pripremati. Makovnjača i orehnjača su izvrsni primjeri za to.

Sastojci potrebni da se pripremi dizano tijesto za kolače su:

  • 1 svježi kvasac
  • 350 ml toplog mlijeka
  • 500 grama glatkog brašna
  • 10 ml ulja
  • 1 žličica šećera
  • 1 žličica soli

Kako biste pripremili dizano tijesto za kolače najprije dodajte kvasac u mlijeko te pomiješajte dodajući žlicu šećera. Smjesu pokrijte krpom i ostavite da se podigne. Kad se tijesto digne, dodajte sve ostale sastojke, umijesite glatko tijesto i ostavite da odstoji oko 30 minuta.

Tijesto podijelite na tri jednaka dijela i svaki dio ponovno premijesite i oblikujte dvije kugle. Tijesto pokrijte čistom krpom i ostavite da se diže dok se ne udvostruči. Kad se tijesto digne, prvu kuglu razvaljajte u kocku debljine 3-4 mm, namažite nadjevom od oraha i zarolajte te stavite na papir za pečenje. Sljedeću loptu namažite nadjevom od maka, te zarolajte i prebacite na papir za pečenje.

Ostavite brze kolače od dizanog tijesta još 10 minuta, a zatim ih pecite na 180°C oko 45 minuta.