Salenjaci: Vratite se u djetinjstvo uz starinski recept za omiljene zimske kolače
Postoje slastice koje su više od običnog deserta; one su mirisne kapsule vremena koje nas nepogrešivo vraćaju u najljepše dane djetinjstva. Upravo takvi su salenjaci, tradicionalni hrvatski kolači koji potječu iz Slavonije, ali su se s vremenom udomaćili i u drugim krajevima. Poznati i kao salčići, ovi prhki smotuljci punjeni pekmezom podsjećaju na kroasane, no njihova je tajna u sastojku kojeg se moderna kuhinja pomalo odrekla – svinjskom salu.
Pripremali su se tradicionalno u zimskim mjesecima, u vrijeme kolinja, kada je najkvalitetnije salo bilo najdostupnije. Iako se danas rjeđe nalaze na stolovima, a mlađe generacije možda nikada nisu ni čule za njih, salenjaci predstavljaju biser hrvatske gastronomske baštine. Njihova lisnata struktura i okus koji nije nimalo mastan, već nježan i bogat, razlog su zašto ovaj recept vrijedi sačuvati od zaborava.
Zaboravljeni dragulj hrvatske kuhinje
Glavni sastojak salenjaka je salo, odnosno najkvalitetnija svinjska mast koja se dobiva od masnog tkiva oko bubrega. Ovo salo gotovo da nema mirisa ni okusa po svinjetini, što ga čini idealnim za pripremu prhkih i lisnatih tijesta. Upravo višekratno premazivanje i preklapanje tijesta sa salom stvara na stotine slojeva koji se pri pečenju razlistaju i daju salenjacima njihovu karakterističnu, nježnu teksturu koja se topi u ustima.
Mnogi bi danas, čuvši da je kolač napravljen od sala, vjerojatno odustali od kušanja. Ipak, vrijedi se zapitati bismo li s jednakim užitkom jeli kroasane da znamo koliko maslaca sadrže. Salenjaci su dokaz da tradicionalni sastojci, kada se koriste na pravi način, stvaraju vrhunske delicije.
Salenjaci starinski recept
Ovaj recept objedinjuje tradiciju i precizne upute kako bi vaši salenjaci uspjeli iz prve. Ključ uspjeha leži u strpljenju i poštovanju koraka, posebice onih koji se odnose na preklapanje tijesta. Za pripremu je važno da prostorija u kojoj radite bude topla kako bi se tijesto lijepo dizalo u svakoj fazi.
Sastojci za tijesto:
- 500 g glatkog brašna
- 20 g svježeg kvasca (pola kocke) ili 1 vrećica suhog kvasca
- 250 ml mlakog mlijeka
- 1 jaje
- 1 žlica šećera
- ½ žličice soli
- 1 žlica svinjske masti (po želji, za mekše tijesto)
Za premaz:
- 250-300 g svinjskog sala
- Pekmez po izboru (tradicionalno od šljiva ili marelica)
Za posipanje:
- Šećer u prahu
Priprema:
- Aktivacija kvasca i priprema tijesta: U manjoj posudi razmutite svježi kvasac s 1 dl mlakog mlijeka, žličicom šećera i žličicom brašna. Ostavite na toplom mjestu 10-15 minuta da se kvasac aktivira. U veću posudu stavite brašno, sol, šećer, jaje i mast (ako je koristite). Dodajte nadošli kvasac i ostatak mlijeka te zamijesite glatko i mekano tijesto. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom oko 45 minuta, dok se volumen ne udvostruči.
- Priprema sala: Dok se tijesto diže, pripremite salo. Očistite ga od žilica i opni struganjem nožem. Tako očišćeno salo možete samljeti dva puta u stroju za mljevenje mesa ili ga jednostavno ostaviti na sobnoj temperaturi da omekša kako bi se lakše mazalo.
- Preklapanje tijesta: Ovo je najvažniji korak. Dignuto tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte ga u pravokutnik debljine oko 1 cm. Premažite ga trećinom pripremljenog sala. Preklopite tijesto kao knjigu: prvo prebacite lijevu trećinu prema sredini, a zatim desnu trećinu preko nje. Potom preklopite gornju i donju stranu. Tijesto lagano pobrašnite, pokrijte i ostavite u hladnjaku 30 minuta. Ponovite postupak još dva puta s preostalim salom, svaki put ostavljajući tijesto da se odmori u hladnjaku.
- Oblikovanje i punjenje: Nakon posljednjeg odmaranja, razvaljajte tijesto na debljinu od otprilike 1 cm. Režite ga na kvadrate dimenzija 8x8 cm. Na sredinu svakog kvadrata stavite žličicu pekmeza. Salenjake možete oblikovati na više načina: preklopite dva suprotna kuta tvoreći trokut ili smotuljak, ili jednostavno preklopite kvadrat na pola.
- Pečenje: Oblikovane salenjake složite na lim za pečenje obložen papirom, pazeći da ostavite razmak jer će tijekom pečenja narasti. Ostavite ih da odstoje još 15-20 minuta prije pečenja. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 20-25 minuta, odnosno dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju i ne razlistaju se.
Pečene salenjake ostavite da se malo ohlade, a zatim ih još tople obilno uvaljajte ili pospite šećerom u prahu.