
Matcha nije samo za samo za buđenje nego i za savršen koktel

Matcha, zeleni prah bogatog okusa i živopisne boje, odavno je prestala biti samo sastojak popularnog lattea. Pronašla je svoje mjesto u svijetu visoke gastronomije, slastica, a posljednjih godina i u inovativnim koktelima. Ako si ljubitelj jedinstvenih okusa i želiš istražiti nove dimenzije pića, matcha kokteli su nešto što moraš isprobati.
Matcha je fino mljeveni prah dobiven od posebno uzgojenih listova zelenog čaja, biljke Camellia sinensis. Njena posebnost leži u načinu uzgoja – dvadesetak dana prije berbe, grmovi čaja prekrivaju se kako bi se zaštitili od izravne sunčeve svjetlosti. Ovaj proces potiče proizvodnju klorofila i aminokiselina, dajući listovima karakterističnu jarkozelenu boju i bogat, kompleksan okus. Za razliku od klasičnog čaja, kod matcha čaja konzumiraš cijeli list, čime unosiš sve njegove nutrijente, uključujući antioksidanse i L-teanin, aminokiselinu koja potiče osjećaj smirene budnosti. Njezin okus je jedinstven spoj zemljanih, travnatih nota s blagom slatkoćom i prepoznatljivim "umami" završetkom.
Matcha koktel
Globalna pomama za matchom nije zaobišla ni svijet koktela. Njena popularnost eksplodirala je na društvenim mrežama, gdje je postala nezaobilazan sastojak vizualno privlačnih pića. Hashtag #matchamartini na TikToku i Instagramu otkriva bezbroj kreativnih varijacija, a zvijezde poput Dua Lipe i Zendaye dodatno su je popularizirale kao dio svog životnog stila.
Što je čini tako savršenom za koktele? Osim što pićima daje predivnu, smaragdnozelenu boju, matcha donosi slojevitost okusa. Njene zemljane i pomalo gorkaste note savršeno uravnotežuju slatkoću likera i sirupa, dok se izvrsno nadopunjuju sa svježinom citrusa. Prema riječima stručnjaka, matcha dodaje dubinu i kompleksnost koja klasične koktele podiže na potpuno novu razinu.
Kako napraviti savršeni matchatini?
Priprema matcha koktela kod kuće jednostavnija je nego što se čini. Ključ uspjeha leži u nekoliko osnovnih pravila i kvalitetnim sastojcima.
Prvi i najvažniji korak je odabir kvalitetne matche. Možeš koristiti ceremonijalnu ili kulinarsku, ovisno o budžetu i željenom intenzitetu okusa. Kako bi se izbjegle grudice, prah je nužno prvo pripremiti. Pomiješaj ga s malom količinom vruće (ali ne kipuće, idealno oko 80 °C) vode i energično umuti. Za to je najbolja tradicionalna bambusova metlica (chasen), no odlično će poslužiti i mali ručni mikser za mlijeko ili čak vilica. Cilj je dobiti glatku, pjenastu pastu bez grudica.
Matcha se slaže s iznenađujuće širokim spektrom okusa. Odlično funkcionira s citrusima poput limuna, limete i grejpa, slatkim notama vanilije i kokosa, ali i zemljanim aromama badema i lješnjaka. Što se tiče alkoholnih baza, gin sa svojim botaničkim notama je sjajan par, kao i neutralna votka, bijeli rum pa čak i burbon u robusnijim koktelima. Za najbolje rezultate uvijek koristi shaker za koktele kako bi se svi sastojci dobro ohladili, sjedinili i stvorili laganu pjenu.
Matchatini recept
Matchatini je elegantna i osvježavajuća alternativa popularnom espresso martiniju. Spaja zemljane note matche s kremastom teksturom i tvojim omiljenim alkoholnim pićem.
Sastojci:
- 1 čajna žličica matcha praha
- 30 ml vruće vode (oko 80 °C)
- 50 ml votke (ili gina)
- 25 ml likera od badema (amaretto) ili jednostavnog šećernog sirupa
- 25 ml bademovog ili zobenog mlijeka (za kremastiju teksturu)
- Led
- Svježe naribani muškatni oraščić ili prstohvat matche za ukras
Priprema:
- Pripremi matchu: U malu zdjelicu stavi matcha prah. Prelij ga vrućom vodom i miješaj bambusovom metlicom ili pjenjačom dok se prah potpuno ne otopi i ne stvori se glatka, lagano pjenasta smjesa.
- Ohladi čašu: Stavi coupe ili martini čašu u zamrzivač na nekoliko minuta da se dobro ohladi.
- Pomiješaj sastojke: U shaker za koktele dodaj pripremljenu matchu, votku (ili gin), amaretto i biljno mlijeko. Napuni shaker ledom do otprilike dvije trećine.
- Protresi: Čvrsto zatvori shaker i snažno tresi 15-ak sekundi, sve dok se vanjska strana shakera ne zamagli od hladnoće.
- Posluži: Procijedi koktel u ohlađenu čašu kako bi se odvojili komadići leda.
- Ukras: Po vrhu naribaj malo svježeg muškatnog oraščića ili pospi prstohvat matcha praha za dodatni vizualni i aromatični dojam.