Gastro
OMILJENI MIRISI

Jednostavan recept za kolač sa šljivama idealan je za sve početnike u kuhinji

Jednostavan recept za kolač sa šljivama idealan je za sve početnike u kuhinji

Vrlo jednostavan desert za pripremu čiji će vas rezultat uvijek iznova oduševiti. Umjesto šljiva slobodno možete koristiti i drugo voće (marelice, breskve, nektarine, maline, brusnice i sl.), a možete se poigrati i s ostalim sastojcima tako da jedan dio brašna zamijenite npr. bademovim, kokosovim, kukuruznim ili brašnom od cjelovitih žitarica.

Sastojci: 

  • 120 g maslaca
  • 120 g šećera
  • 1 žličica arome vanilije
  • 2 jaja
  • 120 g bijelog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 prstohvat soli
  • 12-14 zrelih šljiva
  • 1 žlica soka od limuna
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 3 žlice šećera

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 175 Celzijevih stupnjeva. U zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo i sol. Prosijane sastojke dobro izmiješajte. Okrugli kalup za tortu namazati maslacem i pobrašniti (odstraniti višak brašna).

Šljive očistiti, oprati i prepoloviti. Izvadite koštice, a polovice stavite u zdjelu, gdje ih pomiješajte s limunovim sokom, mljevenim cimetom i žlicom šećera. Ostaviti da odstoji dok pripremimo ostale stvari.

U zdjeli miksajte omekšali maslac i šećer dok ne postanu kremasti. U smjesu umiješati aromu vanilije, pa postepeno, jedno po jedno, umiješati jaja, a na kraju laganom brzinom umiješati smjesu suhih sastojaka.

Ulijte tijesto u pripremljeni kalup i špatulom ili stražnjom stranom žlice rasporedite po cijeloj površini i zagladite vrh. Nakon toga na tijesto stavite prerezane polovice šljiv, tako da prerezana strana bude okrenuta prema gore. Šljive i tijesto ravnomjerno pospite s dvije žlice šećera.

Pecite kolač u zagrijanoj pećnici oko sata. Gotov je kada čačkalica zabodena u tijesto ne ostavlja tragove kada se izvuče. Pečeni kolač prije posluživanja dobro ohladite. Nudimo uz čašu slatkog bijelog vina ili šalicu bilo kojeg toplog napitka, piše Okusno.je.

Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx