Darujemo roman 'Djevojka koja je gledala zvijezde'

Ovaj tjedan darujemo knjigu tjedna mlade irske književnice

naslovnica46.png

Osamnaestogodišnja Debbie odrasla je na obiteljskoj mliječnoj farmi na selu, četrdeset minuta i cijeli jedan svijet daleko od Dublina. Živi s majkom Maeve, plahom ženom koja dane provodi u krevetu, tvrdeći da ne zna tko je Debbien otac, i koja vjeruje da su njeni snovi proročanstva. Malenu obitelj zaokružuje Maevin brat Billy, koji živi u prikolici iza kuće, previše pije i na internetu rado oponaša slavne mrtve pisce. Premda svi imaju svojih hirova, ljubav koju članovi obitelji White osjećaju jedni prema drugima neporeciva je. Ali Debbien se život mijenja. Upisavši Trinity College u Dublinu, nekoliko dana u tjednu putuje na predavanja. Izvan sigurnog mjehurića svog djetinjstva, Debbie se prvi put osjeća uzbuđeno ali i razočarano kolegama s fakulteta i anonimnošću gradskog života. Premda poznato okruženje farme nudi utjehu, Debbie se svejedno sve više od nje udaljava. A kad počne razmišljati o mogućnostima koje donosi budućnost, pojava neobičnih snova probudit će njezin strah da je čeka Maevina sudbina. Potom tragična nesreća poremeti mir u obitelji, a Debbie otkrije da svoje iduće korake možda više neće moći birati sama.

"Izuzetno talentirana mlada irska spisateljica debitira ovim snažnim i uzbudljivim romanom - pričom o ljubavi i obitelji, depresiji i radosti, o odrastanju u dvadeset i prvom stoljeću, spajajući izričaje Sally Rooney i Colma Tóibína." The Irish Independent

"Živopisna priča o hrabrosti i otkriću u svijetu prepunom zamki, samozavaravanja i krivnje, dok mlada protagonistica pokušava uskladiti snove sa stvarnošću." Sunday Times "U ovom jedinstvenom romanu prepunom osjećaja, Nealon bolno uvjerljivo plete priču jedne neobične obitelji u kakvoj će se mnogi prepoznati." New York Journal of Books

Louise Nealon mlada je irska književnica odrasla u okrugu Kildare. Godine 2017. pobijedila je na natječaju za najbolju kratku priču Seán Ó Faoláin i bila dobitnica nagrade za kreativno pisanje Francis Ledwidge. Objavljivala je u Irish Timesu, Southwordu i The Open Earu. Englesku književnost diplomirala je na Trinity Collegeu u Dublinu, a 2016. magistrirala kreativno pisanje na Queen's University u Belfastu. Djevojka koja je gledala zvijezde (Snowflake) njezin je prvi roman.

Ova sjajan roman može biti tvoj. Sve što trebaš je objasniti zašto je baš ti zaslužuješ. Je li ova knjiga za tebe ili je želiš pokloniti dragoj osobi? Nagrađujemo najkreativniji odgovor!

Prijaviti se možeš do ponedjeljka 2.listopada u 12h kada objavljujemo dobitnika/cu.

Sretno!

Uskoro ćemo objaviti dobitnice