Kada pregoriš...

Znaš li zašto nam priroda najbolje 'puni baterije'?

Na sjeveru Europe odlazak u prirodu propisuju liječnici, a u Japanu postoje tzv. šumske kupke

pexels-luis-del-río-15286.jpg
Foto: Pexels

I pola sata je dovoljno

U Japanu je '80-ih godina prošlog stoljeća razvijena tzv. metoda šumske kupke, praksa odlaska u šumu s vodičem, u svrhu regeneracije organizma, odnosno dubokog i kvalitetnog opuštanja, što se kod nas u žargonu naziva "punjenje baterija". I zaista, šuma, odnosno priroda čovjeku može "napuniti baterije" bolje, no išta drugo. Japanski naziv za šumsku kupku je shirin-yoku, što bi u prijevodu značilo uzeti u sebe šumsko ozračje. Danas se ova metoda prakticira diljem svijeta.

Image
Hrana za sreću

Ove namirnice na prirodan način podižu raspoloženje


Želiš li se kvalitetno odmoriti i opustii, ne moraš nužno otići u duboku šumu. Dovoljna je dulja šetnja prirodom, bilo bi poželjno višesatna kako bi na trenutak zaboravila na grad, beton i sve probleme te se stopila s okolišem u kojem se nalaziš. Stoga, izdvoji subotu i otiđi s prijateljima ili obitelji u obližnje izletište. Istina, zbog pandemije su zatvoreni planinarski domovi, no to nije bitno. Hranu i vodu uzmite sa sobom i jedite. Već ćete pronaći mjesto u prirodi na kojem možete jesti.

Istraživanje koje je u Japanu 2004. godine proveo znanstvenik Yoshifumi Miyazaki te rezultate objavio u svojoj knjizi The Japanese Way of Forest Bathing for Health and Relaxation pokazuje da hodanje šumom snižava razinu kortizola (hormona stresa) u organizmu za 12,4 posto više, no što to čini šetnja gradskim asfaltom. Čak i samo pola sata boravka u šumi smirit će puls i sniziti krvni tlak. Boravak u prirodi potiče i lučenje hormona sreće, što znači da ćeš se iz šetnje šumom ili uz more, vratiti bolje volje, no što si otišla. Svježi, čisti zrak ne moramo posebno isticati.

Ono u što smo sigurni je da ne postoji niti jedan argument koji bi demantirao blagotovrni učinak prirode na psihu i tijelo. Stoga, želiš li napuniti baterije, umjesto na kauč, otiđi prošetati uz more ili se popni na to brdo koje cijeli život gledaš s prozora.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.