'Svakome treba zagrljaj, svakome treba GUTljaj!'

Znaš li što je disfagija? Lipanj je posvećen upravo njoj

Mnoge stvari u životu uzimamo zdravo za gotovo, a osobito radnje koje su nam automatske poput - gutanja

Disfagija_letak_sladoledi.jpg
Foto: Promo

Zamisli da ne možeš popiti čašu vode, pojesti obrok, otići s prijateljima na ručak u restoran ili se u vrućim ljetnim danima jednostavno osvježiti kuglicom omiljenog sladoleda. Ima ljudi među nama koji ništa od gore navedenog ne mogu. Oni imaju disfagiju koja im uvelike narušava kvalitetu života pa i ugrožava zdravlje. Riječ je o stanju u kojem gutanje izaziva bol ili je potpuno onemogućeno.

"Uzroci disfagije mogu biti višestruki, počevši od samog starenja i gubitka koordinacije tijekom akta gutanja do bolesti kao što su moždani udar, demencije ili multiple skleroze. U većini slučajeva poremećaj gutanja možemo liječiti odnosno rehabilitirati do razine da se bolesnik može zadovoljavajuće hraniti prirodnim putem odnosno na usta", objašnjava prof. dr. sc. Zdravka Poljaković, neurologinja u KBC-u Zagreb i predsjednica Hrvatskog neurološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora.

shimmer fallback

Disfagija se najčešće javlja kod neuroloških i onkoloških pacijenata, a većina građana nije upoznata s pojmom i značenjem disfagije. "Postavljanje dijagnoze disfagije rezultat je djelovanja multidisciplinarnog tima stručnjaka, poput neurologa, logopeda ili nutricionista. Osnovni klinički probir mogu provesti medicinske sestre/tehničari (kod hospitaliziranih pacijenata), odnosno liječnik opće prakse", kaže Kornelija Berečić, mag. logopedije pri KBC-u Zagreb.

Pacijenti s disfagijom imaju često izraženu neuhranjenost, a može doći i do slabljenja organizma i dehidracije. Iz tog razloga se velika pažnja pridaje uravnoteženoj prehrani i načinu pripreme obroka. "Za većinu bolesnika optimalan je pristup pripreme hrane u obliku pirea te se u pripremi jelovnika često upotrebljava meso, riba, jaja, povrće, voće, žitarice te sitno mljeveni orašasti plodovi i sjemenke, kao i adekvatan dodatak visokovrijednih biljnih ulja. Međutim, na tržištu postoje i komercijalni pripravci prilagođene konzistencije za bolesnike s disfagijom. Osim toga, nutritivna vrijednost ovakvih proizvoda podmiruje specifične potrebe bolesnika za energijom i proteinima, ali i ostalim esencijalnim nutrijentima", objašnjava prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, nutricionistkinja KBC-a Zagreb.

shimmer fallback

Mjesec lipanj proglašen je međunarodnim mjesecom disfagije, a u Hrvatskoj se ove godine obilježava po prvi put kroz kampanju: "Svakome treba zagrljaj, svakome treba GUTljaj" koja se provodi u naša četiri najveća grada. Cilj je podići svijest ovoj bolesti i pomoći osobama koje žive s disfagijom. Ovim povodom na na zagrebačkoj tržnici Dolac postavljanjem instalacije skulptura sladoleda koja je izazvala znatiželjne poglede prolaznika.

Javnozdravstvena kampanja ima za cilj osvijestiti javnost o ovom ozbiljnom poremećaju, ali i informirati ih o postojećim načinima liječenja.

"Svjesni koliko javnost nije upoznata s pojmom disfagije, podržali smo kampanju Svakome treba zagrljaj, svakome treba GUTljaj. Cilj kampanje je osvijestiti građane o simptomima disfagije, poteškoćama koje donosi, ali i o načinima suživota s ovom dijagnozom koja nije jednostavna i o kojoj treba govoriti", poručuje predsjednik Uprave Fresenius Kabija, Igor Kosec.

shimmer fallback

Želiš li saznati više o disfagiji otiđi na stranicu https://www.disfagija.hr/ čiji sadržaj nastao u suradnji s liječnicima i stručnjacima usko vezanim uz ovu bolest. Osim potrebnih informacija o samom poremećaju, na stranici se nalaze brojni savjeti te recepti kako bi se pomoglo osobama s disfagijom poboljšati kvalitetu života.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.