Kraljice multitaskinga

Žene dokazano trebaju više sna od muškaraca jer im je mozak složeniji?

Žao nam je muškarci, ali znanost je rekla svoje

acton-craword-w-RG8l0JqPE-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Svi parovi ponekad znaju raspravljati o tome kome treba više sna, a prema studiji koju su proveli istraživači sa Sveučilišta Duke, u ovoj raspravi vrlo jasno pobjeđuju žene. 

Image

Potvrđeno: Žene spavaju bolje uz svog psa nego uz partnera


Naime, istraživanje je provedeno na 210 muškaraca i žena srednjih godina, a rezultati su otkrili da žene trpe veće zdravstvene probleme zbog nedostatka sna od muškaraca. "Otkrili smo da je za žene loš san snažno povezan s visokom razinom psihičkog stresa i puno izraženijim osjećajima depresije, agresivnosti i bijesa", objasnio je u istraživanju Edward Suarez, jedan od autora.

I drugi stručnjaci za spavanje se slažu. "Jedna od glavnih funkcija sna je omogućiti mozgu da se samostalno oporavi i regenerira", govori profesor Jim Horne, direktor istraživačkog centra za spavanje na Sveučilištu Loughborough i autor knjige 'Sleepfaring: A Journey Through the Science of Sleep.'

shimmer fallback

Zbog multitaskinga žene puno više naprežu svoj mozak od muškaraca

"Za vrijeme dubokog sna, korteks - dio mozga odgovoran za pamćenje, jezik i slično - odvaja se od osjetila i prelazi u režim oporavka. Što više naprežete mozak tijekom dana, potrebniji je veći oporavak, odnosno treba vam više sna. Budući da žene imaju tendenciju da multitaskaju te obavljaju više zadataka od muškaraca, one više naprežu svoj mozak i zbog toga im treba i više sna", dodaje.

Zašto je ženama potrebniji dulji san? To je zbog toga što su ženski mozgovi složeniji od muških, pa im je i potreba za spavanjem veća. 

U prosjeku se radi oko 20 minuta više po noći, ali i to može biti individualno pa će nekim ženama trebati i više od toga, a nekima manje. Budući da ženske sive tvari rade prekovremeno zbog sklonosti da žene rade više stvari odjednom, i na poslu i kod kuće, možemo službeno zaključiti da je ženama potrebno više vremena za opuštanje i oporavak preko noći.

POGLEDAJ VIDEO: Sve što trebaš znati o zajedničkom spavanju s djecom

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.