Pazimo na sebe

Zdravlje grudi: 5 stvari koje ni jedna žena ne smije zaboraviti

Prvu mamografiju treba obaviti između 38. i 40. godine, a žene s pozitivnom obiteljskom anamnezom čak i ranije

profimedia-0244454307.jpg
Foto: Profimedia.hr

Broj oboljelih od raka svakim danom je sve veći, a rak dojke sve je češća stvarnost mnogih žena i najčešći oblik raka kod žena. U našoj zemlji godišnje od raka dojke umire oko tisuću žena, a oboli oko 2500. Uz sve ove brojeve, još je jedna činjenica jako zabrinjavajuća - sve više žena u mlađoj životnoj dobi bori se s ovom bolešću. A zbog pandemije se u posljednje vrijeme obavlja i manje pregleda u bolnici, ali smo i mi same manje fokusirane na cjelokupno zdravlje. I zbog svega ovoga vrlo je važno da se svaka žena brine za svoje zdravlje i misli na sebe.

Image

Znaš li koji su najčešći uzroci cista na jajnicima?

Znamo da je rano otkrivanje zloćudne bolesti ključno za uspješno liječenje i zbog toga je vrlo važno da ne zaboravimo na samopreglede dojki i sljedeće važne činjenice.

Neke faktore možemo kontrolirati

Nitko ne može promijeniti svoju dob, obiteljsku povijest, naslijeđene gene ili spol, ali opet možemo utjecati na druge faktore koji mogu smanjiti rizik od raka dojke. Evo nekoliko stvari na koje trebamo obratiti pažnju:

  • Održavanje zdrave težine
  • Zdrava prehrana, puna voća i povrća za jačanje imunološkog sustava
  • Pretanak pušenja
  • Ograničavanje unosa alkohola
  • Redovito vježbanje kako bi se lakše kontrolirao stres

Genetika utječe na zdravlje

Oko 13% svih žena kojima je dijagnosticiran rak ima majku, sestru ili kćer kojoj je također dijagnosticiran rak dojke. Žene koje imaju bliske krvne srodnike s rakom dojke ili jajnika izložene su većem riziku. Sa svakim dodatnim članom obitelji kome je rak dijagnosticiran prije menopauze rizik se povećava. Ako je to slučaj u tvojoj obitelji, vrlo je važno razgovarati s liječnikom o planu prevencije i redovito raditi mamografiju i ultrazvuk dojki.

shimmer fallback

Samopregled dojki je važan

Svaka žena najbolje poznaje svoje tijelo pa je vrlo važno da redovito radi samopregled dojki. Bilo pod tušem, ispred ogledala ili ležeći, važno je da budeš svjesna promjena na koži dojke ili bradavicama, kvržica ili oteklina u dojkama ili pazuhu, promjene boje/iscjetka bradavice ili promjena u obliku, veličini ili položaju svojih dojki.

Ako primijetiš bilo kakvu promjenu vrlo je važno javiti se liječniku. Najbolje vrijeme za pregled dojki je tjedan ili dva nakon završetka menstruacije kada su grudi mekane.

shimmer fallback

Redovite liječničke kontrole spašavaju živote

Redovita mamografija bitna je za zdravlje dojki i spašava živote. U Hrvatskoj postoji preventivni programi ranog otkrivanja raka dojke i vrlo je važno da ni jedna žena ne propusti priliku za pregled. Ovaj program obuhvaća žene u dobi do 50 do 69 godina, ali ne smijemo zaboraviti da prvu mamografiju treba obaviti između 38. i 40. godine, a žene s pozitivnom obiteljskom anamnezom čak i ranije.

Rano otkrivanje zloćudne bolesti, znači i manju smrtnost, a kako u novije vrijeme sve češće obolijevaju i mlađe žene u četrdesetim, tridesetim i dvadesetim godinama vrlo je važno početi s pregledima što ranije.

shimmer fallback

Žene s gustim žljezdanim tkivom trebaju ultrazvuk

Iako je mamografija izuzetno važan pregled i nezamjenjiva pretraga u otkrivanju i najmanjih karcinoma, treba naglasiti da mamografija ne može otkriti 15-20% karcinoma dojki, posebno kad se radi o dojkama s gustom žljezdanom strukturom. Ovo naravno otežava pregled, stoga je važan i ultrazvučni pregled dojki koji je dodatak u dijagnosticiranju raka dojke.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.