Zdravi božićni kolačići koje morate pokušati napraviti

Najveći izazov će biti da ih odmah sve ne smažete dok su još vrući!

Zdravi božićni kolačići koje morate pokušati napraviti

Ne možete zamisliti blagdansko vrijeme bez keksića i finih mirisa cimeta i jabuka koji vas podsjećaju na božićno vrijeme, no ipak biste trebali pripaziti na zdravlje i ne unositi previše šećera u organizam? Ne brinite i ne očajavajte jer postoje razne vrste zdravih božićnih kolačića koje će vam se garantirano svidjeti, te ćete ih poželjeti raditi tijekom cijele godine.

Prednosti zdravih božićnih kolačića su mnogobrojne:

  • Ne morate osjećati grižnju savjesti jer jedete slatkiše
  • Možete dokazati sebi da sve što je zdravo ne mora biti bljutavo, već postoje i mnoge zdrave, a ukusne verzije slastica
  • Brašno i rafinirani šećer možete zamijeniti rižinim šećerom i integralnim brašnom, a margarin kokosovim uljem
  • Spravljajući zdrave kolačiće, naučit ćete mnogo o zdravijim namirnicama koje možete lako integrirati u svoju svakodnevnu prehranu.

KLASIČNI BOŽIĆNI KEKSIĆI

Klasični božićni keksići su hrskavi, okrugli i apsolutno neodoljivi. Možete ih raditi s dodatkom namirnica po svojem vlastitom ukusu, no mi vam donosimo recept s dodatkom brusnice.

30 grama smeđeg šećera
2 žlice maslaca
1 banana
1 žlica ekstrakta od vanilije
75 grama integralnog brašna
40 grama zobene kaše
60 grama suhih brusnica

Krenite ih izrađivati tako da pomiješate šećer i maslac, te dodate vaniliju i vilicom potpuno usitnjenu bananu. Skuhanu i pripremljenu zobenu kašu pomiješajte s brašnom, te kada se to sve lijepo spoji dodajte tu smjesu u prvu posudu. Brusnicu i ostale dodatke po vašoj želji (poput čokolade, oraha, lješnjaka, badema, itd.) dodajte na kraju i postavite kolačiće na papir za pečenje. Možete ih oblikovati žlicom ako niste onaj tip kojem sve mora biti „kao po špagi“. U suprotnom, koristite male kalupe i modelatore za oblike koje odaberete. Keksiće pecite 15 minuta na 180 stupnjeva.

MUFFINI S JABUKAMA

Muffini su jedna od najdražiš slastica svima, no kako biste izbjegli sve loše što šećer donosi, okušajte se u spravljanju jedne sasvim zanimljive, zdrave verzije muffina s jabukama.


60 grama maslaca
340 grama integralnog brašna
Prašak za pecivo
2 jaja
4 jabuke
200 ml mlijeka (bez laktoze)
1 žličica cimeta

Najprije spojite sastojke poput brašna i praška za pecivo, a onda napravite smjesu u kojoj će se nalaziti šećer, jaja i mlijeko, te rastopite maslac, pa i njega dodajte. Sve to pomiješajte. Naribajte jabuke i dodajte ih svojoj smjesi. U slučaju da ste ljubitelj orašastih plodova, možete usitniti neke od njih i dodati ih smjesi prije nego što napunite kalupe za pečenje muffina. Isto vrijedi i za cimet. Pecite ih 15 minuta na 180 stupnjeva.

ZOBENI KEKSIĆI

Osim omiljenog doručka, zobene kaše, zob je idealna i za božićne keksiće. Kako su zaista neodoljivi, uvjerite se sami uz ovaj recept.

25 g nerafiniranog šećera
130 g zobenih pahuljica
2 žlice cimeta
2 žlice praška za pecivo
180 g jabuka
Limunova korica
3 žlice vode
180 ml mlijeka
1 bjelanjak

U posudu pomiješajte zobene pahuljice, malo cimeta i praška za pecivo. Zatim ogulite jabuke, te ih narežite na komadiće. Dodajte vodu, mlijeko i bjelanjak, te sve pomiješajte i usitnite mikserom. Pripremite okrugle male kalupe za keksiće ili neki drugi oblik prema vašoj želji, te pričekajte desetak minuta da se smjesa stvrdne. Kolačiće postavite u kalupe i pecite ih dvadesetak minuta na 200 stupnjeva, dok ne postanu sasvim smeđi.

KOLAČIĆI OD VANILIJE I BADEMA

Obzirom da su bademi jedna od namirnica koja je iznimno bogata proteinima, vitaminom E, vlaknima i aminokiselinama. Iznimno su dobri za osobe koje se žele zdravo hraniti, očuvati zdravlje srca, te za osobe koje pate od dijabetesa. U kombinaciji s vanilijom stvaraju zdravu poslasticu kojoj je zaista teško odoljeti.

Šalica badema
¾ šalice nerafiniranog šećera
¾  šalice integralnog brašna
¾ šalice kokosovog ulja
¼ šalice vode
2 žličice vanilije

Za početak, dobro usitnite bademe i šećer. Trebali bi biti što je moguće sitniji, stoga ako imate blender, usitnite ih u njemu. Takvoj usitnjenoj smjesti dodajte brašno, sol, kokosovo ulje, te sve pomiješajte. Na kraju još dodajte vodu i vaniliju.
Kolačiće pecite 15 minuta na 180 stupnjeva, te ih oblikujte po želji. Na kraju ih možete posipati sitnim kokosom ili s malo šećera u prahu.

KOLAČIĆI OD ĐUMBIRA

Đumbir je namirnica koja je poznata po tome što je iznimno ljekovit. Osim što je savršen za očuvanje imuniteta, osobito zimi, đumbir sprječava pojavu virusa, idealan je u poticanju i regulaciji probave, sprječava bolove, osobito menstrualne, kao i glavobolje i još mnogo, mnogo toga. Kolačići od đumbira, osim što će vam biti neodoljivi i slastan dio božićne trpeze, donijet će vam i zdravlje.


Pola šalice nerafiniranog šećera
1 žličica đumbira u prahu
1 žličica cimeta
Pola šalice melase
½ šalice sojinog mlijeka
2 i pol šalice integralnog brašna

U posudu stavite šećer, đumbir i cimet, te dodajte melasu koja može biti izvrsna zamjena za za nezdravi šećer. U pripravljenu smjesu dodajte sojino mlijeko i sve to izmiješajte mikserom. Na kraju još dodajte brašno i vrlo tanko razvaljajte dobiveno tijesto. Odaberite kalupe za izgled vaših kolačića i poslažite ih na lim koji prije pečenja treba namastiti i pobrašniti. Kolačiće pecite na 180 stupnjeva 15 do 20 minuta.

BOŽIĆNI KRUH

U slučaju da nemate običaj peći ovaj slatki, božićni kruh, vrijeme je da mu ove godine svakako pružite šansu. Nećete pogriješiti!

300g integralnog brašna
1 prašak za pecivo
1 šalica naribane mrkve
220 g smeđeg šećera
65 g sušenih brusnica
1 žličica cimeta
2 jaja
125 ml mlijeka
125 ml biljnog ulja
2 žlice sjemenki bundeve

Za početak, pomiješajte brašno, prašak za pecivo, mrkvu, šećer, te na kraju dodajte brusnice i cimet. U drugu posudu umutite jaja, mlijeko i ulje, te sve to dodajte u prvu smjesu i dobro promiješajte mikserom. Kada kruh postavite u lim za pečenje, posipajte smjesu bučinim sjemenkama. Lim za pečenje kruha pripremite tako što ćete ga obložiti papirom za pečenje i pecite kruh na 180 stupnjeva oko jedan sat.