Ne možete zamisliti blagdansko vrijeme bez keksića i finih mirisa cimeta i jabuka koji vas podsjećaju na božićno vrijeme, no ipak biste trebali pripaziti na zdravlje i ne unositi previše šećera u organizam? Ne brinite i ne očajavajte jer postoje razne vrste zdravih božićnih kolačića koje će vam se garantirano svidjeti, te ćete ih poželjeti raditi tijekom cijele godine.
Prednosti zdravih božićnih kolačića su mnogobrojne:
- Ne morate osjećati grižnju savjesti jer jedete slatkiše
- Možete dokazati sebi da sve što je zdravo ne mora biti bljutavo, već postoje i mnoge zdrave, a ukusne verzije slastica
- Brašno i rafinirani šećer možete zamijeniti rižinim šećerom i integralnim brašnom, a margarin kokosovim uljem
- Spravljajući zdrave kolačiće, naučit ćete mnogo o zdravijim namirnicama koje možete lako integrirati u svoju svakodnevnu prehranu.
KLASIČNI BOŽIĆNI KEKSIĆI
Klasični božićni keksići su hrskavi, okrugli i apsolutno neodoljivi. Možete ih raditi s dodatkom namirnica po svojem vlastitom ukusu, no mi vam donosimo recept s dodatkom brusnice.
30 grama smeđeg šećera
2 žlice maslaca
1 banana
1 žlica ekstrakta od vanilije
75 grama integralnog brašna
40 grama zobene kaše
60 grama suhih brusnica
Krenite ih izrađivati tako da pomiješate šećer i maslac, te dodate vaniliju i vilicom potpuno usitnjenu bananu. Skuhanu i pripremljenu zobenu kašu pomiješajte s brašnom, te kada se to sve lijepo spoji dodajte tu smjesu u prvu posudu. Brusnicu i ostale dodatke po vašoj želji (poput čokolade, oraha, lješnjaka, badema, itd.) dodajte na kraju i postavite kolačiće na papir za pečenje. Možete ih oblikovati žlicom ako niste onaj tip kojem sve mora biti „kao po špagi“. U suprotnom, koristite male kalupe i modelatore za oblike koje odaberete. Keksiće pecite 15 minuta na 180 stupnjeva.
MUFFINI S JABUKAMA
Muffini su jedna od najdražiš slastica svima, no kako biste izbjegli sve loše što šećer donosi, okušajte se u spravljanju jedne sasvim zanimljive, zdrave verzije muffina s jabukama.
60 grama maslaca
340 grama integralnog brašna
Prašak za pecivo
2 jaja
4 jabuke
200 ml mlijeka (bez laktoze)
1 žličica cimeta
Najprije spojite sastojke poput brašna i praška za pecivo, a onda napravite smjesu u kojoj će se nalaziti šećer, jaja i mlijeko, te rastopite maslac, pa i njega dodajte. Sve to pomiješajte. Naribajte jabuke i dodajte ih svojoj smjesi. U slučaju da ste ljubitelj orašastih plodova, možete usitniti neke od njih i dodati ih smjesi prije nego što napunite kalupe za pečenje muffina. Isto vrijedi i za cimet. Pecite ih 15 minuta na 180 stupnjeva.
ZOBENI KEKSIĆI
Osim omiljenog doručka, zobene kaše, zob je idealna i za božićne keksiće. Kako su zaista neodoljivi, uvjerite se sami uz ovaj recept.
25 g nerafiniranog šećera
130 g zobenih pahuljica
2 žlice cimeta
2 žlice praška za pecivo
180 g jabuka
Limunova korica
3 žlice vode
180 ml mlijeka
1 bjelanjak
U posudu pomiješajte zobene pahuljice, malo cimeta i praška za pecivo. Zatim ogulite jabuke, te ih narežite na komadiće. Dodajte vodu, mlijeko i bjelanjak, te sve pomiješajte i usitnite mikserom. Pripremite okrugle male kalupe za keksiće ili neki drugi oblik prema vašoj želji, te pričekajte desetak minuta da se smjesa stvrdne. Kolačiće postavite u kalupe i pecite ih dvadesetak minuta na 200 stupnjeva, dok ne postanu sasvim smeđi.
KOLAČIĆI OD VANILIJE I BADEMA
Obzirom da su bademi jedna od namirnica koja je iznimno bogata proteinima, vitaminom E, vlaknima i aminokiselinama. Iznimno su dobri za osobe koje se žele zdravo hraniti, očuvati zdravlje srca, te za osobe koje pate od dijabetesa. U kombinaciji s vanilijom stvaraju zdravu poslasticu kojoj je zaista teško odoljeti.
Šalica badema
¾ šalice nerafiniranog šećera
¾ šalice integralnog brašna
¾ šalice kokosovog ulja
¼ šalice vode
2 žličice vanilije
Za početak, dobro usitnite bademe i šećer. Trebali bi biti što je moguće sitniji, stoga ako imate blender, usitnite ih u njemu. Takvoj usitnjenoj smjesti dodajte brašno, sol, kokosovo ulje, te sve pomiješajte. Na kraju još dodajte vodu i vaniliju.
Kolačiće pecite 15 minuta na 180 stupnjeva, te ih oblikujte po želji. Na kraju ih možete posipati sitnim kokosom ili s malo šećera u prahu.
KOLAČIĆI OD ĐUMBIRA
Đumbir je namirnica koja je poznata po tome što je iznimno ljekovit. Osim što je savršen za očuvanje imuniteta, osobito zimi, đumbir sprječava pojavu virusa, idealan je u poticanju i regulaciji probave, sprječava bolove, osobito menstrualne, kao i glavobolje i još mnogo, mnogo toga. Kolačići od đumbira, osim što će vam biti neodoljivi i slastan dio božićne trpeze, donijet će vam i zdravlje.
Pola šalice nerafiniranog šećera
1 žličica đumbira u prahu
1 žličica cimeta
Pola šalice melase
½ šalice sojinog mlijeka
2 i pol šalice integralnog brašna
U posudu stavite šećer, đumbir i cimet, te dodajte melasu koja može biti izvrsna zamjena za za nezdravi šećer. U pripravljenu smjesu dodajte sojino mlijeko i sve to izmiješajte mikserom. Na kraju još dodajte brašno i vrlo tanko razvaljajte dobiveno tijesto. Odaberite kalupe za izgled vaših kolačića i poslažite ih na lim koji prije pečenja treba namastiti i pobrašniti. Kolačiće pecite na 180 stupnjeva 15 do 20 minuta.
BOŽIĆNI KRUH
U slučaju da nemate običaj peći ovaj slatki, božićni kruh, vrijeme je da mu ove godine svakako pružite šansu. Nećete pogriješiti!
300g integralnog brašna
1 prašak za pecivo
1 šalica naribane mrkve
220 g smeđeg šećera
65 g sušenih brusnica
1 žličica cimeta
2 jaja
125 ml mlijeka
125 ml biljnog ulja
2 žlice sjemenki bundeve
Za početak, pomiješajte brašno, prašak za pecivo, mrkvu, šećer, te na kraju dodajte brusnice i cimet. U drugu posudu umutite jaja, mlijeko i ulje, te sve to dodajte u prvu smjesu i dobro promiješajte mikserom. Kada kruh postavite u lim za pečenje, posipajte smjesu bučinim sjemenkama. Lim za pečenje kruha pripremite tako što ćete ga obložiti papirom za pečenje i pecite kruh na 180 stupnjeva oko jedan sat.