
Za oblikovane mišiće: Veganski izvori proteina koje će obožavati i svi ljubitelji mesa

Ako jedeš malo mesa ili uopće ne konzumiraš meso ne znači da ne možeš unijeti dovoljnu količinu proteina u tijelo. Zapravo postoji puno više vrsta veganskih proteina nego što mnogi ljudi očekuju. Proteini se nalaze u različitim oblicima, bojama i teksturama te su iz raznih izvora uključujući grah, orašaste plodove i žitarice.
Tofu ili "sir od soje" je veganski izvor bjelančevina dobiven koagulacijom sojinog mlijeka koji se preša u čvrstu masu. Postoji više varijanti: čvrsti, svježi ili svileni (odličan za kreme i kolače), dimljeni ili marinirani. Izbor je veliki, a može se koristiti za pripremu različitih jela.
Mahunarke ne samo da imaju visok udio bjelančevina, već su i sjajni izvori vlakana i zdravog škroba. Mogu se koristiti u salatama, varivima, čak i kao međuobrok (pečeni slanutak). Na primjer, voda od slanutka je zamjena za jaja (aquafaba) i koristi se kao snijeg od bjelanjaka u kolačima. Važne mahunarke: sve vrste graha, grašak, slanutak, mahune, leća, soja.
Orašasti plodovi i sjemenke izvrstan su izvor vlakana, minerala, proteina i zdravih masti. Mogu se jesti samostalno, izvrsni su kao dodatak salatama, zobenim pahuljicama, kruhu i slično. Dobri izvori proteina su: bademi, indijski oraščići, orasi, lješnjaci, pistacije, makadamija orah, sjemenke bundeve, sjemenke konoplje, chia sjemenke, lanene sjemenke.
Žitarice su sjajan izvor minerala i hranjivih sastojaka, uključujući vlakna i škrob, a imaju i iznenađujuću količinu proteina. Žitarice su odličan dodatak bilo kojem obroku ili salati i lako se mogu pretvoriti u varivo. Cjelovite žitarice: zob, kvinoja, heljda, smeđa riža, amaranth, proso, ječam.
Da, povrće sadrži proteine! Ovi vegetarijanski izvori bjelančevina dodatak mogu biti dodatak svakom obroku, pa i doručku. Brokula, špinat i šparoge svakako bi često trebale biti na tvom tanjuru.