Sve što moraš znati o važnom vitaminu D

Najbolje je nutrijente uzimati kroz raznoliku prehranu, no ponekad nije dovoljno, osobito u vrijeme kada vladaju viroze i imunitet je ugrožen

Sve što moraš znati o važnom vitaminu D

Vitamin D jedan je od ključnih čimbenika jakog imuniteta, a kako ga u najvećoj mjeri dobivamo izlaganjem suncu, tijekom zimskih mjeseci povećan je rizik od njegovog deficita, osobito ako živiš u kontinentalnom dijelu Hrvatske i predjelima u kojima ima puno magle, a sunca nema danima.

D vitamin podiže raspoloženje, ublažava depresiju, pomaže kod psorijaze i vitiliga, čuva kosti, smanjuje upale u tijelu, pomaže kod prevencije respiratornih infekcija, osobito onih gornjeg respirativnog sustava, koje su u ovo doba godine u porastu, a situaciju dodatno komplicira Covid 19.

Image

Opterećena si higijenom? Pretjerana čistoća nije dobra za zdravlje(FOTO: Pexels)

Suplementacija D vitaminom stoga nije loša ideja, no ipak prije, no što odeš u ljekarnu po bočicu ovog dodatka prehrani, pročitaj na što sve trebaš pripaziti jer ti u prevelikoj količini može ugroziti zdravlje. Osim toga, uvijek je poželjno posavjetovati se s liječnikom, čak i kada je riječ o vitaminima. 

Preporučena dnevna doza vitamina D za odrasle osobe koje ne pate od manjka ovog vitamina (uzima se preventivno) iznosi 600 do 800 I.J. (kratica za internacionalnu jedinicu), dok za osobe starije životne dobi i one osobe koje ne borave dovoljno na suncu, preporučena doza raste na 800 do 1000 I.J. dnevno. Važno je naglasiti da organizam može apsorbirati vitamin D samo u slučaju ako imaš dovoljnu količinu magnezija i vitamina K u tijelu.

Prevelike količine ovog vitamina mogu dovesti do zatajenja bubrega, do povećanja razine kalcija u krvi i oštećenja srca i krvnih žila pa čak i smrti. Ostale nuspojave neće dovesti do fatalnog ishoda, no mogu izazvati komplikacije poput mučnine, neutažive žeđi, gubitka apetita i bubrežnih kamenaca. Imaš li inače problema s bubrezima, nikako nemoj na svoju ruku uzimati vitamin D, već se savjetuj s liječnikom.

Namirnice koje obiluju ovim vitaminom su masna riba, plodovi mora, gljive, jetra i žumanjak, no gotov je nemoguće unijeti ga u dovoljnoj količini kroz hranu. Puno je učinkovitije svakodnevno se izlagati suncu, u trajanju od 15 minuta. Koža je naš najveći organ i tijelo kroz nju apsorbira vitamin D iz sunčevih zraka. To je najbolji način da opskrbiš organizam ovim vitaminom. No, s obzirom da je sunca zimi jako malo, dobro je posegnuti za dodacima prehrani, ali uz obvezan oprez i raznoliku prehranu. 

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.