Kruh je jedna od najzastupljenijih namirnica u našoj prehrani, no pojedine vrste kruha poput bijelog vrlo su nezdrave i loše za tvoje zdravlje jer sadrže prazne kalorije i loše uhljikohidrate koji izazivaju debljanje.
Bez obzira na to jesi li na keto ili LCHF dijeti ili pak samo pokušavaš smanjiti unosugljikohidrata, postoje brojne alternative bijelom kruhu koje obiluju zdravim hranjivim tvarima koje su potrebne tvom organizmu.
Ako si u potrazi za takvim opcijama, uvijek moraš tražiti namirnice koje u sebi imaju vlakna i dobre ugljikohidrate. Neke od najzdravijih alternativa bijelom kruhu koje možeš uvrstiti u svoju prehranu su zdrava peciva, kruh od integralnog brašna, pogačice i krekeri, a možeš ih napraviti i sama od sastojaka koje ćeš pronaći u trgovinama zdrave hrane. Nekoliko odličnih recepata ti donosimo u nastavku.
Foto: Unsplash
Integralni kruh
Sastojci:
500 g integralnog brašna
1 kom svježeg kvasca
1 žličica soli
500 ml vode
sjemenke po želji (bučine, chia, sezam, lan...)
Priprema:
Najprije razmuti kvasac s malo tople vode i ostavi na toplom oko 5 minuta. U zdjeli pomiješaj brašno, sol i razmućeni kvasac te dodaj mlaku vodu i zamijesi Dodaj sjemenke po želji. Ostavi na toplom oko pola sata, odnosno dok se tijesto ne udvostruči. Kalup u kojem ćeš peći kruh premaži uljem i istresi tijesto. Peci na 200 stupnjeva, oko pola sata. Dok je kruh još topao, izvadi ga iz kalupa i umotaj ga u vlažnu krpu.
Fine pogačice sa sirom
Sastojci:
150 g mozzarella sira
50 g krem sira
pola žličice praška za pecivo
malo soli
Priprema:
Najprije rastopi sir. Kad se smjesa ohladi, umiješaj bademovo brašno te prašak za pecivo i sol i zamijesi tijesto.
Rukama oblikuj kuglice i peci ih u tepsiji koju si prethodno obložila papirom za pečenje. Peci u pećnici na 180 stupnjeva oko desetak minuta, odnosno dok kruščići ne porumene
Mekana peciva sa sjemenkama
Sastojci:
2 jaja
100 g sirnog namaza
100 g svježeg sira
1 žličica sode bikarbone
100 g brašna od badema
100 g mljevenih indijskih oraščića
50 g brašna od lana
1 žličica psylium praha
sol i začini po želji
sezam i lan za ukrašavanje
Priprema:
U jednoj zdjeli pomiješaj sve suhe sastojke, a u drugoj zdjeli pomiješaj jaja, svježi sir i sirni namaz. Spoji obje smjese te dobro promiješaj kako bi se svi sastojci sjedinili i kako bi smjesa postala ujednačena. Oblikuj kuglice od tijesta i stavljaj ih na tepsiju obloženu papirom za pečenje. Premaži s malo ulja i po želji posipaj sjemenkama lana i sezama. Peci ih na 180 stupnjeva 25-30 minuta.
Slatki kruh od banane
Sastojci:
3 jaja
3 zrele banane
1 šalica brašna od kokosa
1 šalica mljevenih badema ili oraha
3 žličice meda ili stevije
1 žličica sode bikarbone
pola žličice cimeta
malo soli
Priprema:
Umuti jaja pa im dodaj zgnječene banane. U tu smjesu postepeno umiješaj brašno, mljevene bademe, sol, cimet i sodu bikarbonu te zaslađivač po želji. Miješaj dok smjesa ne postane ravnomjerna. Premjesti u duguljasti kalup za pečenje. Peci oko 40 minuta na 200 stupnjeva.
Po želji u smjesu možeš dodati sjeckane orahe, bademe, crnu čokoladu ili grožđice.
Kruh od lanenog brašna
Sastojci:
3 jaja
300 g lanenog brašna
60 ml ulja
2 žlice jabučnog octa
1 žličica praška za pecivo
110 ml vode
malo soli
2 žlice lanenih sjemenki
Priprema:
Najprije odvoji bjelanjke od žumanjaka. U jednoj zdjeli pomiješaj laneno brašno, prašak za pecivo, sol i ulje. Dodaj žumanjak, ocat i vodu. Od bjelanjaka napravi snijeg te lagano dodaj u smjesu sa žumanjkom. Lagano promiješaj pa prebaci smjesu u kalup i posipaj sjemenkama lana i sezama. Peci oko 30 minuta na 180 stupnjeva.