Svi mi pomalo uživamo u slatkome, no previše šećera u našoj prehrani može biti prijetnja za
zdravlje naših zubi
. Studije su pokazale ne samo da su se naše prehrambene navike vremenom promijenile, nego se također promijenila i hrana koju jedemo. Svi znamo da kolači i slastice sadrže šećer, ali se skriveni šećeri također mogu pronaći u hrani u kojoj ga ne bismo očekivali. Tri vrste hrane koje mogu povećati unos šećera u našoj prehrani su:
slatke stvari kao što su bomboni, kolači i slastice
prerađena hrana koja sadrži dodani šećer kao što su pahuljice i umaci za kuhanje
hrana koja sadrži složene ugljikohidrate kao što su kruh i tjestenina, koje mogu otpustiti šećer nakon konzumacije
Šećer u našim ustima dovodi do nastanka karijesa na sljedeći način: bakterije u našim ustima koriste šećer, stvarajući kiseline koje mogu otopiti zaštitne minerale na površini
zuba
. S vremenom šećerne kiseline mogu otopiti minerale sa zuba, dovodeći do karijesa.
Kako spriječiti štetan učinak šećera
?
Važno je razumjeti kako aktivno
zaštititi naše zube
od napada šećernih kiselina te propadanja zuba. Jednostavno je pravilo što manje slatkoga jedete, manji je rizik od karijesa. No, ako i unosimo šećer, postoji način da
zaštitimo svoje zube
od karijesa.
Zubne paste
sa zaštitom od šećera ojačavaju i aktivno štite zube od šećera iz svakodnevne prehrane. Takve paste sadrže aktivni fluorid koji se veže na caklinu kako bi zaštitio zube od napada šećernih kiselina. Fluorid pomaže u prevenciji karijesa privlačeći nove minerale na zub, čineći ih
jačima
nego prije.