Spavaš na desnom boku ili trbuhu? Provjeri kako to utječe na tvoje zdravlje

Znanstvenici su utvrdili da 26 godina provedemo spavajući i zato je važno da pronađeš najbolji položaj za sebe

Spavaš na desnom boku ili trbuhu? Provjeri kako to utječe na tvoje zdravlje

Neki od kroničnih problema poput bolova u leđima ili žgaravica mogu biti pojačani položajem u kojem spavaš. Svi znamo da spavanje treba biti ugodno, ali je važno i da bude zdravo jer ponekad zaboravimo koliko sati u životu provedemo spavajući.

1. Problemi sa žgaravicom

Spavanje na trbuhu, na desnoj strani ili na leđima može uzrokovati žgaravicu ili pogoršati ovaj problem. Žgaravica je problem vraćanja želučane kiseline, kada se prsten koji je dio jednjaka ne može zatvoriti. U ovim položajima teže je kontrolirati refluks zbog gravitacije. Spavanje na lijevoj strani i jastuk ispod vrata mogu ublažiti simptome. 

2. Bolovi u leđima

Ovi položaji tijekom spavanja mogu biti povezani s kroničnom bolovima u leđima. Kralježnica nije u prirodnom položaju. Ako spavaš na leđima postavi jastuk ispod koljena kako bi se smanjila bol u leđima ili ako spavaš na boku stavi jastuk između koljena.

3. Bolovi u vratu

Spavanje na leđima je najprirodniji položaj za cijelo tijelo, objasnili su liječnici s portala Health Harvard. Najbolje je spavati s malim jastukom ispod vrata. Također možeš staviti jastuk ispod svake ruke kako bi potpuno oslobodila vrat od pritiska.

4. Stvaranje bora

Pritisak na jednoj strani lica neizbježan je kada spavaš na boku ili na trbuhu. Istraživanja su pokazala da pritisak na lice može stvoriti bore. Spavanje na leđima je najbolji izbor ako želiš izbjeći stvaranje dodatnih bora. Koža može disati i nema pritiska, piše Brightside.

Image

Potvrđeno: Žene spavaju bolje uz svog psa nego uz partnera


shimmer fallback

(Foto: Pixabay)

5. Pritisak na grudi

Svaka žena treba znati što je najbolje za njezine dojke. Stručnjaci se slažu da spavanje na trbuhu izaziva nepotreban pritisak na dojke što može uzrokovati bol. S druge strane, zbog spavanja na boku grudi prirodno idu prema dolje. Probaj spavati na leđima i osloboditi grudi od nepotrebnog pritiska.

Spavanje na lijevoj strani

Položaj na lijevom boku najbolji je za tvoje srce. Liječnici objašnjavaju da srce radi smirenije i učinkovitije jer je zbog graviticije najmanje opterećeno, a cirkulacija je puno mirnija. 

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.