S obzirom da je batat jedna od namirnica koja se uvijek pojavljuje kod naroda koji se smatraju najdugovječnijima i najzdravijima na svijetu (primjerice, na otoku Okinawa u Japanu, jednom od svjetskih rekordera po broju stogodišnjaka - batat predstavlja 60 posto konzumiranih kalorija), odlučile smo pronaći sve prednosti ovog povrća slatkastog okusa.
Batat iliti slatki krumpir, kako što ga neki nazivaju, možeš jesti tijekom cijele godine, ali najprivlačniji je možda tijekom jeseni, kada ovaj omiljeni prilog može postati sastojak u apsolutno svemu, od juha i variva do pita i drugih slastica.
(Foto: www.profimedia.hr)
Evo koje je zdravstvene prednosti batata izdvojila nutricionistica Cynthia Sass za portal Health:
Odličan su izvor vitamina C i A
Jedna šalica pečenog batata osigurava gotovo polovicu dnevnih potreba vitamina C. Isti porcija opskrbljuje i 400 posto (!) preporučenog dnevnog unosa vitamina A. Obje hranjive tvari su vitalne za potporu imunološkom sustavu, što je posebno važno tijekom sezone prehlade i gripe, a vitamin A je također ključan za održavanje zdrave kože, vida i normalne funkcije organa.
Kao i drugih nutrijenata...
Porcija batata sadrži trećinu tvoje potrebe za manganom, mineralom koji proizvodi kolagen i promiče zdravlje kože i kostiju. Također dobivaš između 15 i 30 posto vitamina B, ali i minerala poput kalija.
Bogati su antioksidansima
Vitamini A i C također funkcioniraju kao antioksidansi koji štite stanice od starenja i bolesti. Za još više antioksidansa, izaberi ljubičasti batat. Pigment koji mu daje tu prekrasnu ljubičastu boju ima moćna antioksidativna svojstva.
Djeluju protuupalno
Odavno znamo da bilo kakva neprovjerena upala niskog stupnja povećava rizik od gotovo svake kronične bolesti, uključujući pretilost, dijabetes tipa 2, bolesti srca i rak. Pokazalo se da prirodni protuupalni spojevi u batatuuklanjaju upalu na staničnoj razini: Istraživanja na životinjama pokazala su smanjenu upalu u moždanom tkivu i živčanom tkivu nakon konzumiranja ekstrakta ljubičastog batata.
Ne uzrokuju povećanje razine šećera u krvi
Neki možda smatraju batate kao povrće s previše škroba, ali njihov visok sadržaj vlakana ne povećava razinu šećera u krvi niti razinu inzulina. Jedna šalica pečenog batata osigurava oko 6 grama vlakana, što je više od četvrtine preporučenog dnevnog minimuma.
Pomažu regulirati krvni tlak
Jedna šalica batata zappečenog s koricom omogućuje 950 mg kalija. To je duplo više nego kao kod jedne banane. Kalij bitno izbacuje višak natrija i tekućine iz tijela, što smanjuje krvni tlak i smanjuje naprezanje srca. Kalij također pomaže u reguliranju srčanog ritma i kontrakcije mišića.
Mogu pomoći u gubitku kilograma
Oko 12 posto škroba u batatu je otporni škrob, vlaknasta tvar koju tijelo ne probavlja i apsorbira. Jedno istraživanje pokazalo je da je zamjena samo 5,4 posto ukupnog unosa ugljikohidrata otpornim škrobom rezultirala povećanjem gubljenja masnoće od 20 do 30 posto nakon obroka. Otporni škrob također potiče tijelo da ispumpava više hormona koji izazivaju sitost.
Kako uključiti batate u svakodnevnu prehranu?
Mi volimo batat na apsolutne sve načine, ali najčešće ga pečemo u pećnici. Osim pečenog, možeš ga skuhati, pretvoriti u pire ili njoke, ubaciti ga u smoothie, napraviti juhu od batata ili ga dodati drugim juhama i varivima.
Male kockice zapečenog batata mogu poslužiti kao izvrstan dodatak salatama, a hrskavi zapečeni batat narezan na tanje komade može biti odlična i zdrava zamjena nezdravim prženim krumpirićima.
Zbog svoje slatkoće, odlično se slaže i u sa desertima pa ga tako možeš dodavati i u kolače, muffine i brownieje, pudinge i pite!
Pročitaj još: