Pogađa jednu od deset žena

Život sa sindromom policističnih jajnika – ovo su stvari koje trebaš znati

PCOS je poremećaj koji se očituje kao skup simptoma, a iako lijeka nema, postoje brojni načini kako ih ublažiti i poboljšati si kvalitetu života

pexels-engin-akyurt-3356489.jpeg
Foto: Pexels

Statistike pokazuju da čak jedna od deset žena pati od sindroma policističnih jajnika (PCOS-a), a neke to uopće ne znaju. Stručnjaci ističu kako bi stvarne brojke mogle biti puno veće od službenih. PCOS je zapravo poremećaj koji se očituje kao skup simptoma, a iako lijeka nema, postoje brojni načini kako ih ublažiti.

Image
Važne činjenice

Stvari koje ti nitko nije rekao o endometriozi - bolesti koja pogađa mnoge žene

Nažalost, brojne žene su pogrešno informirane ili uopće nisu informirane o PCOS-U, a široko su raširene i brojne dezinformacije i mitovi stoga su edukacija i podizanje svijesti kod pripadnica ženskog spola od izuzetne važnosti.

Kako otkrivaju stručnjaci, neke žene nisu ni čule za sindrom policističnih jajnika, a kamoli da znaju kako se nositi sa simptomima koje taj poremećaj uzrokuje. Neke od najvažnijih stvari koje bi svaka žena trebala znati o PCOS-u donosimo u nastavku.

Riječ o prilično čestom poremećaju

PCOS je najčešći hormonski ili endokrini poremećaj kod žena, s reproduktivnim, metaboličkim i psihološkim posljedicama. Riječ je o vrlo složenom stanju s puno različitih simptoma. Jako puno slučajeva ostaje nedijagnosticirano, napominju liječnici.

Image
Foto: Pexels

Simptomi koji upućuju na PCOS

Da bi PCOS bio dijagnosticiran, moraju biti ispunjena dva od sljedeća tri kriterija:

  • Ovulacijska disfunkcija - poremećaj ovulacije i menstrualnog ciklusa te izostanak menstruacije
  • Klinički ili biokemijski znakovi hiperandrogenizma (akne, pojačana dlakavost, itd.)
  • Ciste na jednom ili oba jajnika
Image
Foto: Pexels

Izostanak mjesečnice je najčešći simptom

Neredovite menstruacije ili pak potpuni izostanak ciklusa najčešći su simptom PCOS-a (poznatiji i kao oligomenoreja i amenoreja). Uz izostanak menstruacije, mogu se pojaviti i drugi simptomi kao što su dlake po licu i tijelu, cistične akne, gubitak kose na tjemenu, itd. Sve to su uobičajeni znakovi hiperandrogenizma odnosno viška muških hormona.

Image
Foto: Unsplash

Simptomi mogu biti fizički i mentalni

Osim već ranije spomenutih simptoma, kod sindroma policističnih jajnika mogu se pojaviti i povećanje tjelesne težine, inzulinska rezistencija, prehrambeni poremećaji, poremećaji sna, depresija i anksioznost.

Image
Foto: Pexels

Čest je uzrok neplodnosti

PCOS je najčešći uzrok neplodnosti kod žena jer ako ne dolazi do ovulacije, onda se ne može dogoditi niti oplodnja. Ipak, većina žena kojima je dijagnosticiran sindrom policističnih jajnika uspije zatrudnjeti, promjenom načina života ili liječenjem neplodnosti.

Image
Foto: Pexels

Lijeka nema, ali simptomi se mogu ublažiti

PCOS je kronično stanje za koje ne postoji lijek, no promjena načina života može uvelike pomoći u upravljanju ovim poremećajem i simptomima koje uzrokuje. Zdrava i uravnotežena prehrana, redovita fizička aktivnost, kvalitetan san i kontrola stresa samo su neki od ključnih koraka koje bi žene s PCOS-om trebale uvesti u svoju svakodnevicu.

Image
Foto: Pexels

Briga o sebi je ključna

PCOS se može uspješno liječiti i žene s tim stanjem mogu imati dobar, sretan i ispunjen život, sa ili bez lijekova. 'Selfcare' odnosno briga o sebi jako je važna, a uvođenje pozitivnih promjena u svakodnevicu može značajno poboljšati kvalitetu života i ublažiti simptome koje sindrom policističnih jajnika izaziva.

Image
Foto: Pexels