Psihologinja Ana Čerenšek o panici, strahu i kako organizirati život za vrijeme koronavirusa

Budimo blagi i empatični jedni prema drugima, pazimo na sebe i na druge. I koronavirus će proći. Što će nakon toga ostati zaslužni smo mi sami

Psihologinja Ana Čerenšek o panici, strahu i kako organizirati život za vrijeme koronavirusa

Strah, neizvjesnost, srdžba, poricanje, ignoriranja... sve su to prirodni načini suočavanja s NEPOZNATIM. Do prije tjedan dana nismo morali razmišljati o redovnom pranju ruku, brašnu ili online nastavi, sada je to naša realnost. Za sada imamo još malu mogućnost odabira i smijemo bilo gdje izaći, prošetati pa čak i sjesti u kafić na omiljenu kavu. Izbori u HDZ-u su možda još uvijek nekome relevantna tema.

No situacija se iz dana u dan mijenja, moguće je da će nepoznato i dalje rasti, pa idemo vidjeti što možemo poduzeti po tom pitanju kako bismo si olakšali tjedne koji su pred nama.

Prepuštanje osjećajima straha od nepoznatog može nas dovesti do stanja gdje paničarimo. Panika nam neće pomoći da se na pametan način suočimo s novonastalom situacijom. Panika sužava fokus i najčešće nas tjera da radimo glupave, nepromišljene stvari. Primjerice, tjera nas da kupimo 20 kg brašna. Jer otvaramo pekaru.Stani, usredotoči se na ono što je uistinu oko tebe, a zato što nisi stručan za viruse, pročitaj upute onih koji jesu. 

Ako virus nije opasan direktno za većinu nas, većina nas ga može prenijeti onima za koje je uistinu opasan (ili može biti). Povucite se iz javnih prostora koliko je to moguće, smanjite kontakte s velikim brojem ljudi, ne idite na posao ako ga možete odraditi od doma, držite razmak. Opet, slijedite upute onih koji su puno pametniji od nas, a nisu paničarili. Samo su ponavljali jedno te isto. Budite odgovorni.

Ovu je rečenicu nedavno izgovorila moja draga prijateljica i mislim da je pogodila bit stvari. Ljudi većinom, kad pomisle na samoizolaciju, pomisle na ukidanje osnovnih prava, na nepravdu, na očaj ili na nemoguću situaciju. Samoizolacija je nužna i vjerujem da ćemo se većinom svi naći u toj situaciji u tjednima koji slijede. Biti samoizoliran u krugu obitelji može značiti i to da napokon imate vremena za sebe i jedni za druge. Napravite si raspored s čime se mislite baviti, organizirajte se i imajte plan. Možete kuhati, čitati, družiti se, igrati ili vježbati. Zapravo, kad malo bolje razmislim, čini mi se da biste sad mogli odraditi većinu stvari za koje ste mislili da ćete imati vremena tek kad odete u mirovinu. Samoizolacija vam može pomoći unaprijediti odnose s bližnjima. Zatvor je samo u vašoj glavi opcija.

shimmer fallback(Foto: Profimedia.hr)

U neizvjesnim vremenima dugoročna planiranja nisu moguća. Najbolje što možemo za sebe učiniti je da živimo dan po dan. Ako si maksimalno iskoristio ovaj, vrijeme je da kreneš u idući. Angažman je presudan kako bi vas držao “na životu” i kako bismo se osjećali korisnima. Ako cijeli dan provedemo na kauču vrteći programe i slušajući vijesti o neizvjesnosti, vjerujem da nam neće biti lako. Provjerite vijesti nekoliko puta dnevno, dovoljno da budete informirani, ne nužno i zamoreni njima. Stavite dnevni plan na vidljivo mjesto i probajte ga se držati koliko je moguće. Struktura i red pomažu u vremenu neizvjesnosti i nepoznatog.

Dijelite s njima misli i osjećaje u vezi novonastale situacije na “odrasli” način. Informirajte ih o tome kako je virus utjecao na naš životni stil i napominjite da se i od njih očekuje da budu odgovorni i strpljivi. Pojednostavite stvari jer djeca nemaju strpljenja za komplicirane opise situacije. Ne zaboravite, djeca uče po modelu, a model ste vi. Kako vi prihvaćate ovu situaciju tako će, slično i vaša djeca reagirati. Igrajte se zajedno, napravite nešto za što niste nikad imali dovoljno vremena. Djeca su puno više prisutna u trenutku od nas odraslih - učite i vi od njih. Budite TU i SAD zajedno. 

Nitko ne zna koliko će trajati ova neizvjesnost i koliko dugo ćemo živjeti u nepoznatom. Svatko ima svoj način suočavanja s promjenom u stilu življenja - prihvatimo to. Budimo blagi i empatični jedni prema drugima, pazimo na sebe i na druge. I koronavirus će proći. Što će nakon toga ostati zaslužni smo mi sami.

Ana Čerenšek je psihologinja i . Cijelu karijeru provodi u savjetodavnom radu sa stotinama sportaša, sportašica, menadžera, glumaca, pustolova, ali i s ostalima u potrazi za izvrsnošću. Predstavlja dio tima vrhunskih sportaša poput Damira Martina (srebrni veslač iz OI Rio 2016.), Lovre Majera (najbolji mladi nogometaš 2017. i 2018.) i Ivana Raiča (kapetan odbojkaške reprezentacije hrvatske). Ana provodi poslovne treninge i edukacije za niz domaćih i međunarodnih tvrtki. Uz Igora Čerenšeka bila je član tima Davora Rostuhara, jedinog Hrvata na Južnom polu 2018. godine.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.