
Piješ kavu na prazan želudac? Evo kako to utječe utječe na tvoje zdravlje

Kava je toliko popularan napitak da je u nekim zemljama na drugom mjestu po konzumaciji, odmah iza vode. Osim što pomaže da se osjećaš manje umorno i budnije, kofein iz kave može poboljšati tvoje raspoloženje, rad mozga čak i izvođenje vježbi. Također pomaže kod gubitka težine i štiti od bolesti poput dijabetesa tipa 2, Alzheimerove bolesti i bolesti srca, piše
Istraživanja pokazuju da gorkost kave može potaknuti proizvodnju želučane kiselinu. Mnogi vjeruju da kava nadražuje želudac odnosno pogoršava simptome poremećaja u crijevima, uzrokuje žgaravicu, čireve, mučninu, refluks želuca i probavne smetnje. Vjeruje se da ispijanje kave na prazan želudac posebno štetno jer nema druge hrane u želucu koja bi spriječila da kiselina ošteti sluznicu želuca. Ipak istraživanja nisu pronašla jaku vezu između ispijanja kave i probavnih tegoba – bez obzira ispija li se na prazan želudac ili ne. Mali broj ljudi osjeća osjetljivost na kavu i ima probleme bez obzira na način ispijanja. Ipak, vrlo je važno obratiti pažnju na to kako tvoje tijelo reagira dok piješ kavu. Ako imaš problema s probavom nakon ispijanja kave na prazan želudac razmisli o tome da se prilagodiš.
Drugi česti argument je da ispijanje kave na prazan želudac može povećati razinu hormona stresa kortizola. Kortizol proizvodi nadbubrežna žlijezda i pomaže u regulaciji metabolizma, krvnog tlaka i razine šećera u krvi. Ipak, kronična prekomjerna razina može pokrenuti zdravstvene probleme, uključujući osteoporozu, visoki krvni tlak, dijabetes tipa 2 i srčane bolesti. Razina kortizola prirodno je na vrhuncu nakon buđenja ujutro, pada tijekom dana i opet se nađe na vrhuncu tijekom rane faza spavanja.
Bez obzira kako ujutro piješ kavu, ona može negativno utjecati na zdravlje. Kava može imati i nekoliko negativnih nuspojava, bez obzira piješ li ju na prazan želudac. Može se stvoriti ovisnost, a neki ljudi zbog genetike mogu biti posebno osjetljivi. Zato što unos kave može promijeniti kemiju u mozgu, s vremenom će biti potrebne sve veće količine kave za isti učinak.