Najvažnije činjenice

'Nevidljiva bolest': Pet stvari koje bi sve žene trebale znati o endometriozi

Unatoč brojnim naporima da se podigne svijest o ovom stanju, mnoge žene i dalje ne znaju dovoljno o endometriozi i simptomima koji je prate

pexels-engin-akyurt-3356489.jpg
Foto: Pexels

Endometrioza je kronično upalno stanje koja pogađa žene u reproduktivnoj dobi, a iako ova bolest muči oko 10-20 posto žena, o njoj se i dalje premalo govori. Često se kaže da je riječ o 'tihoj bolesti' jer mnoge žene žive s njom ni ne znajući da je imaju.

Image
Želja za potomstvom

Sve češći problem: 5 ranih znakova neplodnosti

Najčešće je karakterizira neugodna bol u zdjelici, no u brojnim slučajevima simptoma nema ili su oni općeniti pa je samu bolest jako teško dijagnosticirati. Nažalost, endometrioza može uzrokovati probleme s plodnošću stoga ju je važno prepoznati na vrijeme i odrediti terapiju. Iako se bolest ne može u potpunosti izliječiti, simptomi se mogu ublažiti lijekovima ili u najtežim slučajevima operativnim zahvatom.  

Brojne slavne žene poput Alexe Chung i Susan Sarandon javno su progovorile o endometriozi i neugodnim simptomima koje uzrokuje, no unatoč brojnim naporima da se podigne svijest o ovom stanju, mnoge žene i dalje ne znaju o čemu je riječ.

Neke od najvažnijih stvari koje bi svaka žena trebala znati o endometriozi otkrivamo u nastavku.

Što je zapravo endometrioza?

Endometrioza je ginekološka bolest odnosno poremećaj koji pogađa žene u reproduktivnoj dobi, a javlja se kada tkiva, koja inače normalno oblažu unutrašnjost maternice, počinju rasti izvan maternice. Kada ti se dijelovi endometrija nađu izvan maternice, mogu izazvati čitav niz problema i neugodnih simptoma. Kako pojašnjavaju liječnici, ta tkiva reagiraju slično na hormone zbog čega žena s endometriozom često pate od obilnih i iznimno bolnih menstruacija.

shimmer fallback

Koji su simptomi?

Simptomi endometrioze razlikuju se od žene do žene, ali postoje neki uobičajeni znakovi koji mogu ukazivati na ovo stanje. Neke žene uopće nemaju simptoma ili su oni blagi, dok su kod drugih simptomi izrazito teški i neugodni. Kao najčešće simptome liječnici navode:

  • Intenzivne, bolne i obilne menstruacije
  • Bol tijekom spolnih odnosa
  • Umor i nedostatak energije
  • Bol i pritisak u zdjeličnom području
  • Probavne smetnje
  • Neplodnost
shimmer fallback

Može se pojaviti bilo kada kod žene u reproduktivnoj dobi

Važno je znati da se endometrioza može pojaviti u bilo kojoj dobi tijekom reproduktivne faze. Žene su izložene riziku od endometrioze od pojave prve mjesečnice pa sve do menopauze, a iako postoje brojne teorije o tome što je izaziva, i dalje se ne zna točan uzrok. Međutim, s obzirom na to da endometrioza pogađa zaista velik broj žena, ključno je podići svijest i educirati žene o ovom stanju te ih potaknuti da se obrate liječniku u slučaju da primijete neke od spomenutih simptoma. Nažalost, velik broj žena koje žive s ovom bolešću pate i ignoriraju simptome, a u takvim slučajevima bolest napreduje te može izazvati razne komplikacije.  

shimmer fallback

Teško ju je dijagnosticirati

S obzirom na to da endometrioza nema nekakve specifične simptome, jako ju je teško dijagnosticirati te se često brka s nekim drugim poremećajima kao što su sindrom policističnih jajnika (PCOS) ili predmenstrualni sindrom (PMS). Pravilna dijagnoza najčešće se postavlja samo kod onih pacijentica koje imaju teške simptome. U prosjeku je potrebno oko sedam i pol godina da se ustanovi da je riječ o endometriozi. Također, prilično je često da žene pate od endometrioze, a da toga nisu ni svjesne.

shimmer fallback

Ne postoji lijek

Endometrioza je kronično stanje i ne liječi se lako, ali postoje određeni tretmani koji mogu ublažiti neugodne simptome. Terapija se određuje ovisno težini simptoma, a liječnici najčešće pripisuju lijekove protiv bolova, hormonske lijekove i kontracepcijsku terapiju. U ekstremnim slučajevima endometrioza se liječi operativnim zahvatom, ali čak se i tada može ponovno pojaviti. Dakle, konkretnog lijeka nema. U budućnosti i nakon dodatnih istraživanja, liječnici se nadaju da će hormonske terapije biti najbolji izbor za liječenje endometrioze. S obzirom na to da je riječ o upalnom stanju, određene promjene u načinu života mogu ublažiti neugodne simptome koje endometrioza izaziva. Važno je da žene koje pate od ovog stanja nauče kako se nositi s boli i stresom koje im bolest uzrokuje, a iako zdrava prehrana neće izliječiti endometriozu, usvajanje zdravih navika može pozitivno utjecati na cjelokupno zdravlje te u nekim slučajevima učiniti razliku.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.