Pet razloga zašto bi sok od mrkve trebala uvrstiti u svoju prehranu

Mrkva je izvrstan izvor vitamina, hranjivih sastojaka i vlakana, a dobra stvar je da ju ne moraš jesti kako bi iskoristila sve njezine prehrambene prednosti - dovoljno je da popiješ sok od mrkve

Pet razloga zašto bi sok od mrkve trebala uvrstiti u svoju prehranu

Svijet wellnessa i zdrave prehrane u posljednjih se nekoliko desetljeća puno promijenio, a u posljednje je vrijeme sve važnije zdravo se hraniti. Dijelom zdrave prehrane već dugo su i zdravi sokovi koji se rade od najrazličitijeg voća i povrća i nezaobilazni su dio prehrane svake osobe koja svoje zdravlje stavlja na prvo mjesto. 

Image

Rajčice, dinje, mrkva, marelice, mango…superjunaci koji kožu čuvaju od suncaJedan od takvih sokova je i sok od mrkve - ultimativna vitaminska bomba koja ima toliko prednosti, a već je godinama broj jedan kada je riječ o zdravim sokovima. Mrkva je izvrstan izvor vitamina, hranjivih sastojaka i vlakana, a dobra stvar je da ju ne moraš jesti kako bi iskoristila sve njezine prehrambene prednosti - dovoljno je da popiješ sok od mrkve.

Osim što je oduvijek poznato da je mrkva dobra za poboljšanje vida, ovo je povrće nevjerojatan pojačivač zdravlja odjeven u nijanse jarko narančaste boje, a jedna čaša soka od mrkve svako jutro odvest će te na put ka dobrom zdravlju.

To su samo neke od prednosti soka od mrkve zbog kojih bi ga trebala početi konzumirati, a mi smo u nastavku izdvojile pet najvažnijih razloga zašto bi sok od mrkve trebala uvrstiti u svoju prehranu.


(Foto: Pexels)

1. Jača imunitet

Beta karoten u soku od mrkve nije dobar samo za zdravlje vida, već je dobar i za imunološki sustav te jača imunitet. On je važan za imunitet zato što štiti cjelovitost sluzne tekućine u tijelu, što tijelu pomaže da se brani od virusa, a uz to pomaže i u smanjenju upale.

2. Poboljšava zdravlje vida

Sok od mrkve sadrži veliku količinu beta karotena, antioksidansa koji je odličan za zdravlje vida. Uz to, mrkva je bogata i velikom količinom vitamina A. Ako većinu svog vremena provodiš gledajući u ekran, pijuckanje soka od mrkve jedan je od načina da svojim očima vratiš zdravlje i pokažeš im malo ljubavi. Cilj kojem treba težiti je 700 mikrograma vitamina A dnevno, a 100 grama od mrkve ima 956 mikrograma, što je i više nego što ti je potrebno za cijeli dan.

3. Dobar je za kožu

Sok od mrkve prava je superzvijezda u svijetu ljepote - bogat je antioksidansima i vitaminom C, koji čine čuda za kožu. Antioksidansi štite kožu od slobodnih radikala, koji oštećuju stanice kože, a vitamin C igra važnu ulogu u prirodnoj proizvodnji kolagena koji održava kožu mladom, čvrstom i elastičnom.


(Foto: Pexels)

4. Može smanjiti rizik od raka dojke

Konzumiranje soka od mrkve također može umanjiti rizik od raka dojke - jedna metaanaliza 10 različitih studija otkrila je povezanost između redovite konzumacije soka od mrkve i smanjenog rizika od raka. Znanstvenici smatraju da je to zbog fitokemikalija koje se nalaze u soku, a koje mogu zaustaviti razvoj karcinoma. Ipak, sok od mrkve ne bi se trebao smatrati primarnim načinom prevencije bilo koje vrste raka, ali istraživanje pokazuje da bi on mogao igrati malu ulogu u prevenciji.

5. Dobar je za zdravlje srca

Antioksidansi u soku od mrkve pogoduju kardiovaskularnom sustavu. Jedno je istraživanje otkrilo da je ispijanje soka od mrkve povezano s boljim protokom krvi. To znači da, ako želiš više snage tijekom vježbanja, ispijanje soka od mrkve prije vježbanja moglo bi biti korisno za tebe i omogućiti ti da lakše dišeš, čak i kada vježba koju radiš postane intenzivna.