Menstrualna čašica – skupile smo sve razloge za i protiv. Evo što smo zaključile

Menstrualna čašica ima svoje mane, ali ima i nekih prednosti. Sakupile smo ih sve i napokon donijele presudu čašici

Menstrualna čašica – skupile smo sve razloge za i protiv. Evo što smo zaključile

Vjerojatno si već čula za menstrualnu čašicu, no za sada ju još uvijek nije isprobalo toliko žena (kada su se tek pojavile djelovalo je kao da će jako brzo postati ogroman hit). Postoje mnogi razlozi zbog kojih bi sve trebale prijeći na ovu metodu upijanja menstrualne krvi, od toga da je bolja za nas i za okoliš, do toga da nam zaista može pomoći kod štednje. S druge strane, potpuno nam je jasno da ova metoda ima i nekih mana preko kojih mnoge žene jednostavno ne mogu prijeći.

Zato smo se odlučile baciti na istraživanje svih razloga za i protiv čašice, kako bi nam olakšale odluku da konačno nabavimo svoju, ili se možda riješile grižnje savjesti jer nikad nećemo koristiti čašicu.

Što je točno menstrualna čašica?

Ako još nisi sigurna što bi točno to trebalo biti, evo pojašnjenja. To je
mala elastična čašica koja se najčešće proizvodi od silikona ili lateksa. Dizajnirana je tako da djeluje na sličnom principu kao tampon, ali umjesto da upija krv ona je sakuplja unutar sebe. Kada se čašica napuni krvlju, izvadi se iz vagine, isprazni, opere sapunom i vodom, te vrati natrag.


ImageIako postoje neke jednokratne vrste čašica, one su najčešće višekratne. Usmjerene su na očuvanje okoliša pošto su uobičajene metode skupljanja krvi poput tampona i uložaka vrlo štetne za okoliš, jer ovi proizvodi (uglavnom) nisu biorazgradivi. Osim toga, čašica je od materijala koji ne ulaze u nikakvu interakciju s tvojim tijelom pa se smatra mnogo zdravijom opcijom.

Razlozi za

0% rizika – 100% zdrava
Jesi li li čula da tamponi mogu imati grozne, čak fatalne, posljedice za neke žene? Iako se na sreću radi o manjini, tamponi nose rizik od sindroma toksičnog šoka, to jest grozne bakterijske infekcije. Ovo se događa zbog naglog porasta bakterije Staphylococcus aureus koja se nalazi u tijelima mnogih žena. Tada nastupa nagli pad krvnog tlaka zbog kojeg organi ostaju bez kisika, što može uzrokovati smrt ili gubitak nekih dijelova tijela (najčešće noge). 

Sindrom toksičnog šoka najčešće uzrokuju super-upijajući tamponi, a češće pogađa mlađe žene i žene nakon poroda.
Ulošci su mnogo zdravija opcija, no ni oni nisu i potpunosti bez rizika. Postoje organski ulošci od prirodnih materijala koji su zdravi za kožu, ne sadrže štetne sintetičke kemikalije, a njihova upotreba oduzet će nam samo malo bogatstvo. Obični ulošci sadrže razne kemikalije koji se nalaze u plastici ili u ''pamuku''. Iako ti se može činiti da su pamučni ulošci napravljeni od prirodnog pamuka, taj je pamuk često sintetički. Osim toga, i prirodni pauk sadrži mnoge kemikalije kojima je tretiran prilikom industrijske obrade, a u ulošcima se još nalaze i svakakve kemikalije poput mirisa ili sredstva za bolje upijanje. 

Stoga ulošci mogu izazvati iritacije kože, mogu olakšati pojavu vaginalnih infekcija (pogotovo ljeti), a također mogu izazvati i toksični šok (iako u manjoj mjeri nego tamponi).

Ekološki prihvatljiva
Ako još uvijek misliš da je globalno zatopljenje jedna velika ''teorija zavjere'', moramo ti reći da nas ovog ljeta čekaju temperature od ''ugodnih'' 45°C (a vjerojatno i više). Plastika i drugi sintetički materijali koji se ne razgrađuju u prirodi najveći su problem zagađenja okoliša, uz ispušne plinove. Ako nas ove paklene vrućine nisu navele da dobro razmislimo o svom utisku na našoj planeti, ona stvarno ne znamo kakva apokalipsa se treba dogoditi da bi počele mijenjati svoje štetne navike.

Ulošci i tamponi gotovo da su jednako opasni za okoliš kao zloglasne plastične vrećice.  Može ti se činiti da je tampon biorazgradiv jer djeluje pamučno, ali to je daleko od istine. Tamponi sadrže sintetičke materijale koji su jednako nerazgradivi kao i plastična boca. 

Menstrualna čašica izrađena je uglavnom od silikona koji nije toliko štetan za okoliš. Najveća prednost čašice je ta da je možeš koristiti gotovo cijeli život. Lako se pere i ne može se previše oštetiti. Menstrualna čašica je danas, uz višekratne pamučne uloške, jedini ekološki prihvatljiv način upijanja menstrualne krvi.

Spas za budžet
Cijena jedne čašice obično se kreće od 100 do 300 kuna, i kupuješ je samo jednom. To znači da možeš provesti godine i godine menstruacije za cijenu za koju bi inače kupila količinu tampona i uložaka dostatnu za 3-4 mjeseca korištenja. 

Upija više i bezbrižna si duže
Čašica može zadržati otprilike 0.5 dcl tekućine, što je više nego dupla količina super upijajućeg tampona najveće veličine. To znači da čašicu u nekim slučajevima ne moraš prazniti čak i do 12 sati, ovisno o njenoj veličini i obilnosti menstruacije.

Sex za vrijeme menstruacije nikad nije bio lakši
Da, dobro si pročitala. Čašica ti čak omogućuje normalne seksualne odnose za vrijeme mjesečnice. Ok, ovo nije slučaj kod apsolutno svih čašica, ubiti ove višekratne silikonske se uglavnom trebaju izvaditi prije odnosa. No, postoje varijante koje su dizajnirane posebno za seks tijekom mjesečnice i potpuno su neprimjetne.

Protiv

Teže umetanje
Ovo je najčešća pritužba žena koje su isprobale čašicu. Njeno umetanje može biti malo zeznuto u početku (no isto smo se mučile s umetanjem tampona kada smo imale 13 godina, i savladale smo i tu vještinu). Za razliku od tampona koji lako klizne uz pomoć jednog prsta, za čašicu je potrebno savladati tehniku umetanja. Ona se uglavnom presavine na pola i umetne uz pomoć dva prsta i palca. U početku ćeš je vjerojatno osjetiti više nego što bi osjetila tampon, ali nakon nekoliko korištenja ovi problemi nestaju.

Više nereda
Još jedan problem aplikacije nastaje kod vađenja čašice. Iako je i ovo stvar prakse, u početku vađenje može biti dosta zeznuto i stvarati puno nereda. Ako si nespretna, prijeti ti opasnost od prolijevanja nezgodnog sadržaja čašice što se desilo mnogim ženama prilikom prvih vađenja. 

Najveći problem može nastati ako čašicu trebaš zamijeniti na poslu ili nekom drugom javnom mjestu. Ovo je mnoge žene odvratilo od korištenja čašice, ali one upornije kažu da su u potpunosti savladale i ovu tehniku vađenja, i da je moguće to izvesti potpuno uredno.

Problemi s oblikom
Naše vagine i maternice su baš kao pahuljice – svaka je potpuno različita. Zbog toga je teško osmisliti jedan takav proizvod koji odgovara baš svima, pa na tržištu ima mnogo raznih oblika. Nekima će odgovarati bilo koji oblik čašice, a neke će se trebati više potruditi da nađu onaj proizvod koji im savršeno odgovara.


I što smo odlučile?
Mi smo odlučile da su razlozi za korištenje čašice ipak pobijedili njene mane. Razlog je vrlo jednostavan – sve mane čašice su kratkotrajne i mogu se savladati, dok su njene koristi dugotrajne. Bit ćemo zadovoljnije ako znamo da naša mjesečnica ne ostavlja nepopravljivu štetu okolišu i našem zdravlju, i malo upornosti oko čašice nam se ne čini kao prevelika cijena. Osim toga, sviđa nam se ideja da više nikad ne moramo kupovati uloške i tampone.

No, to je samo naša odluka, a tvoja ostaje na tebi. Bi li ikad isprobala menstrualnu čašicu? Reci nam svoje mišljenje i iskustva.