Starenje ne možeš izbjeći, ali ga možeš usporiti zdravim načinom života u kojem veliku ulogu igra hrana. Mediteranska prehrana jedna je od najzdravijih na svijetu. Nedavno objavljeno istraživanje u časopisu British Medical Journal pokazalo je kako ova vrsta prehrane ne samo što čuva srce i krvne žile, već i pozitvno djeluje na mikrobiom crijeva, a zdrava crijeva znače jak imunitet, manje upala u organizmu, niži rizik od kroničnih bolesti poput ateroskleroze i dijabetesa, odnosno usporavaju starenje čineći te vitalnom i u poznim godinama života.
U čemu je tajna? Mediteranska prehrana obiluje sezonskim voćem i povrćem, ribom, a nešto manje je u njoj zastupljeno meso, osobito ono crveno. Kroz ovakvu vrstu prehrane organizam ćeš opskrbiti vlaknima, vitaminima i mineralima, omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, antioksidansima, osobito resveratrolom iz crnog vina i grožđa, koji izuzetno učinkovito obnavlja stanice oštećene oksidativnim stresom. Želiš li učiniti nešto dobro za svoje zdravlje, pripremi artičoku i detoksiciraj organizam.
(FOTO: Pexels)
Artičoke s bobom
Još malo i na tržnicama će se moći naći artičoke. Riječ je o biljci koja je spremna za jelo u proljeće, pomaže jetrima da se očiste od toksina. Uz artičoke odlično ide bob, još jedna jako zdrava namirnica koja je othranila generacije ljudi uz obalu. Nekad je bob bio jelo siromaha, a danas je delicija.
Sastojci
- 2 artičoke
- 20 dekagrama mladog boba
- 20 dekagrama mladog graška
- 1 decilitar bijelog vina
- 3 češnja češnjaka
- sol, papar
- 2 žlice krušnih mrvica
- maslinovo ulje
- listovi peršina
Postupak
Očisti artičoke od tvrdih vanjskih listova i odreži im vrhove kako bi ostalo samo mekano meso. Stavi ih u hladnu vodu u koju si nakapala limunski sok da se namaču jedno sat vremena. U posudi pomiješaj prezle, sitno narezane češnjak i peršin te sol i papar. Napuni svaku artičoku ovom mješavinom i položi ju pažljivo u lonac u kojem će se kuhati. Prostor oko artičoka popuni bobom i graškom, a na svaku artičoku stavi malo maslinovog ulja pa ulij u lonac vode toliko da dođe do vrha artičoka te kuhaj na laganoj vatri oko sat pa posluži uz krišku kukuruznog kruha i čašu domaćeg crnog vina.
(FOTO: Pixabay)
Tjestenina s bobom
Sastojci
- 500 grama mladog boba
- jedna luk
- 2 češnja češnjaka
- list peršina
- 20 dekagrama slanine ili pršuta
- parmezana za posipati
- dvije žlice maslinovog ulja
- sol i papar
Postupak
Bob skuhaj zasebno, a u tavi poprži sitno narezani luk dok se ne zastakli pa dodaj češnjak i slaninu ili pršut te usitnjeni peršin. Potom dodaj bob i pusti da se dinsta par minuta pa umiješaj kuhanu tjesteninu i zalij s decilitar-dva vode u kojoj se kuhala. Kad jelo makneš s vatre pospi ga parmezanom.
Dobar tek!
I artičoke i bob su nutritivne bome. Bob je odličan izvor biljnih proteina, obiluje vitaminom B, magnezijem i željezom. Sadrži i aminokiselinu L-DOPA koja povećava razinu dopamina u mozgu pa pozitivno djeluje na raspoloženje te biljni estrogen koji pomaže izbalansirati hormone.