Ljeto- pravo vrijeme za zdrave namirnice koje liječe upale

Ljeto je pravo vrijeme da u prehranu uvedemo zdrave namirnice koje su nam na dohvat ruke

Ljeto- pravo vrijeme za zdrave namirnice koje liječe upale

Upala može biti dobra i loša jer, s jedne strane pomaže tijelu da se obrani od infekcije i ozljeda, dok s druge strane kronična upala može dovesti do debljanja i bolesti. Stres, hrana koja stvara upalu i niska razina aktivnosti mogu ovaj rizik učiniti još većim. Međutim, studije pokazuju da su neke namirnice odlične za borbu protiv upala. Vrlo je važno povećati unos dobrih namirnica, ali ne smijemo zaboraviti da je važno i smanjiti unos loše hrane. Sva prerađena hrana, masna ili jako slatka nije dobar izbor.

Image

Tražiš grickalice koje nemaju puno ugljikohidrata? Pronašle smo 10 zdravih i ukusnih

Neke od namirnica koje bi trebala redovno jesti uključuju lisnato zeleno povrće poput špinata i kelja, zatim jagode i borovnice, namirnice bogate zdravim masnoćama i maslinovo ulje. Naravno, najbolje ih je jesti kada je njihova sezona i zato ti donosimo popis namirnica koje trebaš konzumirati ovo ljeto:

Bosiljak

Od svih začina koji su nam dostupni u ljetnim mjesecima, bosiljak ima posebno mjesto jer sadrži obilje polifenola koji je bitan u borbi protiv raka i upala. Također, bosiljak pomaže u smanjenju razine kolesterola i smatra se da je to jedan od začina koji ima najblagotvornije djelovanje na srce. Svježi bosiljak svakako treba dodati u prehranu. Možeš ga samo staviti u salate i na različita jela ili u smoothieje, a tu je i pesto od svježeg bosiljka koji se, između ostalog, savršeno slaže s tjesteninom.

Image


(Foto: Pixabay)

Borovnice

Borovnice su voće koje se nalazi na svim popisima zdravih namirnica jer je bogato polifenolima, protuupalnim spojevima s velikom dozom vlakana. Osim što čuvaju srce, pravi su saveznik za lijepu kožu i dobru probavu. Obiluju i antioksidansima koji usporavaju starenje mozga. 


(Foto: Pixabay)

Cherry rajčice

Rajčica je bogata vitaminom C, kalijem i likopenom, antioksidansom s impresivnim protuupalnim svojstvima, a ne sadrži oksalnu kiselinu pa u njoj mogu uživati i oboljeli od reume i upale zglobova. Rajčica pomaže i kod i izlučivanja tekućine iz organizma te dobro djeluje na srce, regulira probavu i snižava krvni tlak.

Image


(Foto: Pixabay)

Čili papričice

Ljute papričice sadrže vlakna te su bogate vitaminima i mineralima.  Najvažnija tvar je vrsta alkaloida, kapsaicin, koji im daje ljutinu. Korisne su u borbi protiv upala, alergija i infekcija, potiču cirkulaciju u tijelu te poboljšavaju probavu i pomažu u regulaciji tjelesne težine. Ovo povrće pomaže i kod sprječavanja bolesti srca i krvnih žila. Danas zato malo zaljuti ručak.

Image


(Foto: Pixabay)

Avokado

Avokado je jedna od supernamirnica koja je zadnjih nekoliko godina sve popularnija jer je bogata magnezijem, vlaknima i zdravim nezasićenim masnoćama. Sadrži karotenoide i tokoferole koji su povezani sa smanjenim rizikom od raka. Također, avokado pomaže kod smanjenja upala na koži te je bogat izvor dijetalnih vlakana koja mogu pomoći u mršavljenju.


(Foto: Pixabay)