Velike promjene

Pet ključnih koraka za održavanje hormonalne ravnoteže kod žena u 40-ima

Žene su naviknute na promjene koje se događaju u njihovim tijelima; od prve menstruacije, trudnoće i sve do menopauze. No važno je da se u svakoj fazi svog života brinu za svoje zdravlje kako bi hormoni bili u ravnoteži odnosno kako bi se osjećale sjajno

pexels-andrea-piacquadio-762084.jpg
Foto: Pexels

Četrdesete su sjajno poglavlje u životu svake žene i sigurno si to već otkrila, osjećaš se sve bolje i sigurnije. No dobar osjećaj može pokvariti hormonalna neravnoteža. Može stvoriti negativne procese u tijelu i glavi, ali biti i veliki izazov. Na primjer, hormonalna neravnoteže može uzrokovati umor, debljanje, gubitak kilograma, slabe mišiće, znojenje, učestalo mokrenje, suhoću kože, povećan osjećaje gladi i žeđi te depresiju.

Image
Vrijeme promjena

Predmenopauza: Što očekivati u ovom životnom razdoblju?

S obzirom na sve ovo, pitanje hormonalne ravnoteže postaje jako važno. Nutricionistica Amy Goodson objasnila je koje navike utječu na razinu hormona, na sljedećih pet stvari bi svaka žena u 40-ima trebala obratiti pažnju i uvesti promjene ako je potrebno. Svako tijelo se s vremenom mijenja, a isto se događa s razinama hormona. Također je moguće da endokrine žlijezde ne rade kako bi trebale.

"Redoviti posjeti liječniku ključni su za praćenje hormonalnog zdravlja. Potrebno je razgovarati o svim problemima ili simptomima kao što su promjene u menstrualnom ciklusu, promjene raspoloženja i poremećajima spavanja", objašnjava Goodson za Eatthis.

POGLEDAJ VIDEO: Nauči kako kuhati prema načelu uravnotežene prehrane

Dovoljno kvalitetnog sna

Kvaliteta i količina sna utječu na kvalitetu života, a izuzetno je važno za hormonalno zdravlje. Stoga bi žena trebala spavati sedam do devet sati bez prekida te paziti da se toga pridržava svaku noć. Neke navike mogu pomoći da se održava kvaliteta sna pa je važno da se poštuje dosljednost u odlasku na spavanje. Također bi bilo dobro prije spavanje izbjegavati elektroničke uređaja, spavati u hladnijoj i mračnoj sobi i provjeriti je li madrac dovoljno dobar.

Image
Foto: Unsplash

Smanjivanje kroničnog stresa

Kronični stres uništava svakodnevicu, a može utjecati na hormonalno zdravlje. Vrlo je važno pronaći metodu koja može pomoći u smanjivanju stresa poput omiljenog hobija, tehnika disanja, meditacija i slično. "Treba dati prioritet aktivnostima koje pomažu u odražavanju zdravlja i koje će smanjiti svakodnevni stres", dodaje dalje.

Image
Foto: Unsplash

Uravnotežena prehrana

Znamo da je prehrana izuzetno važna za zdravlje, ali žene trebaju posebno obratiti pažnju na ovaj segment život tijekom četrdesetih godina. Prehrana treba biti bogata cjelovitim namirnicama koje će pomoći da razina homrona bude zdrava. "Uključi namirnice kao što su voće, povrće, nemasne bjelančevine, cjelovite žitarice i zdrave masnoće. Također razisli o uključivanju namirnica bogatih fitoestrogenima poput soje, lanenih sjemenki i mahunarki, koje mogu pomoći u ravnoteži razine estrogena", dodaje Goodson

Image
Foto: Unsplash

Redovito vježbanje

Redovita tjelesna aktivnost je važna u svakoj životnoj dobi, ali jesi li znala da može utjecati i na razinu hormona? Redovito vježbanje izvrstan je način za postizanje dobre hormonalne ravnoteže. "Vježbanje može pomoći u regulaciji proizvodnje hormona, poboljšati osjetljivost na inzulin i pospješiti opću dobrobit. Najbolja je kombinacija kardiovaskularnih vježbi, treninga snage i vježbi fleksibilnosti za dobro zaokruženu fitness rutinu", objašnjava Goodson.

Image
Foto: Unsplash

Održavanje zdrave težine

Za zdrav život važno je održavati zdravu težinu. Posebno je važno voditi računa o kilogramima tijekom starenja. Kako godine prolaze kod žena se nakuplja dodatna masnoća na području trbuha. Ova dodatna neželjena masnoća može uzrokovati više razine estrogena, što može poremetiti ravnotežu progesterona i estrogena, a sve će rezultirati hormonalnom neravnotežom.

Image
Foto: Unsplash