Ovu gljivu je od davnih vremena koristio narod s Tibeta i dugo je bila tajna njihove narodne medicine. Poljski profesor ju je donio u Europu iz Indije, gdje ju je “upoznao” kod indijskih jogija i 5 godina koristeći je, izliječio se od raka želuca i jetre. Kada je profesor odlazio, dobio je gljivu na dar.
U posljednje vrijeme Tibetanska gljiva (mliječna gljiva) postaje jako popularna i broj ljudi zainteresiranih za nju ubrzano raste.
Tibetanska gljiva zamjenjuje većinu sintetičkih lijekova protiv stotine najrasprostranjenijih oboljenja. Danas je kefir, napravljen od Tibetanske gljive, priznat od strane znanstvenika kao jedinstveni, najmoćniji, najsigurniji i najbezopasniji prirodni antibiotik. Japanski liječnici su uvjereni da je ovaj kefir nezamjenjiv u prehrani onkoloških bolesnika i smatraju da ga treba uključiti u prehranu svake zdrave osobe, neovisno o dobi.
Prednosti kefira pred jogurtom?
Kefir sadrži 10 do 20 tipova bakterija, što je 3 puta više od jogurta. Srazmjerno tome, sadrži i najmanje za toliko puta veći ukupan broj dobrih bakterija u jednoj porciji. Osim toga, kefir sadrži i kvaščeve gljivice, kojih u jogurtu uopće nema. U znanstvenom radu „Mikrobiologija kefirnih zrnaca“ dr. sc.Tomislava Pogačića i suradnika s Agronomskog fakulteta („Mljekarstvo“, 2013) pobrojano je 52 vrste mikroorganizama koje su nađene u kefirnim zrncima: bakterije, kvasci i nekoliko nitastih plijesni. Autori zaključuju kako su kefirna zrnca „ jedinstvena mikrobiološka zajednica“.
Prednost je kefira i u tome što se radi iz negrijanoga mlijeka koje fermentira ostavljeno na sobnoj temperaturi, pa su dakle sačuvani svi enzimi iz svježega mlijeka.
Čuvanje kefirnih zrnaca u hladnjaku i zamrzivaču
Ako ne želite odmah nastaviti s proizvodnjom kefira, kefirna zrnca možete s malo mlijeka ili s malo zaslađene vode držati nekoliko dana u hladnjaku. Prije ponovne „proizvodnje“ ih isperite i samo stavite u mlijeko. Trebat će im samo malo duže da se zagriju na sobnu temperaturu i započnu fermentaciju.
Kefirna zrnca možete čuvati u zamrzivaču do 3 mjeseca. Isperite ih, malo posušite kuhinjskom krpom i stavite u plastičnoj posudici ili vrećici u ledenu škrinju. Prije ponovne upotrebe ih izvadite, otopite, isperite i umiješajte u svježe mlijeko. Kefirna zrnca nemaju vijek trajanja, možete ih koristiti bez ograničenja.
Najbolje je održavati istu količinu kefirnih zrnaca. Ona su nakupine korisnih bakterija i kvasaca: višak stoga poklonite ili izmiksajte u smoothie i popijte. Nikako ih nemojte baciti.
U posljednje vrijeme Tibetanska gljiva (mliječna gljiva) postaje jako popularna i broj ljudi zainteresiranih za nju ubrzano raste.