Neugodan simptom

Imaš jutarnje mučnine, a nisi trudna? Evo pet mogućih uzroka

Nije se ugodno jutrima buditi s mučninom. To ne mora značiti da si trudna jer se želučani tegobi i povraćanje mogu javiti i uslijed nekih drugih stanja. Iako je popis veći, mi izdvajamo pet koje možeš pokušati regulirati jer se odnose na tvoje životne navike…

pexels-cottonbro-studio-6542699.jpg
Foto: Pexels

Jutarnju mučninu obično povezujemo s prvim tjednima trudnoće. Možda si i sama doživjela to da si nekome rekla da ti jutros nije najbolje, a on ili ona iz šale kaže: Ma trudna si! Jutarnje mučnine, jasno, mogu biti prvi znak trudnoće, no nagon za povraćanjem i opća slabost mogu se javiti i iz niza drugih razloga. Tu treba razlikovati akutnu mučninu – onu koja se javlja jer si se, primjerice, otrovala hranom ili 'pokupila' ljetnu crijevnu virozu i kroničnu mučninu – onu koja se javlja kroz duže razdoblje.

Image
Tijelo šalje signale

'Tihi ubojica': 4 neuobičajena znaka koja ukazuju na bolesti srca

Moguće je da ti je jutrima loše zbog određenog lijeka pa bi što prije trebala ustanoviti uzrok mučnine te se posavjetovati s liječnikom. Naravno, lijekovi nisu jedini uzročnici kronične mučnine. Izdvajamo ih u nastavku i napominjemo da se, u slučaju kada ne možeš ustanoviti uzrok, nužno javiti liječniku. To posebno vrijedi ako povraćaš, gubiš na težini i imaš bolove u trbuhu. Nakon povraćanja nužno je nadomjestiti izgubljenu tekućinu.

Image
Foto: Profimedia.hr

Evo pet mogućih uzroka koje ipak možeš pokušati regulirati.

POGLEDAJ VIDEO: Joga protiv PMS-a i bolnih mjesečnica

Nekvalitetan san

Nekvalitetan san, odnosno poremećeni ciklus spavanja može utjecati na naš probavni sustav. Nesanica, noćne smjene i premalo sati dubokog sna često uzrokuju jutarnju mučninu i oslabljeni apetit. Prema dr. Danieli Jodorkovsky, nedostatak sna remeti naš 'tjelesni sat', tj. cirkadijalne ritmove pa tako manjak odmora može dovesti do debljanja, depresije, ali i mučnine. Kako i koliko spavamo važnije je nego što misliš. Stoga si osiguraj kvalitetnih sedam do osam sati noćnog odmora, izbjegavaj tešku hranu neposredno prije spavanja i nastoji se ne buditi noću. Ako se ne naspavaš, a ujutro ti zazvoni budilica, tvoj je organizam u šoku, dolazi do reakcije u živčanom sustavu pa osjećaš mučninu.

Image
Foto: Profimedia.hr

Niska razina šećera u krvi

Još jedan od uzroka kronične jutarnje mučnine može biti i niska razina šećera u krvi. Kako navodi portal Insider, niska razina šećera vodi do nedostatka energije i mučnine. Šećer ti može 'pasti' zbog neuravnotežene prehrane, odnosno prehrane s premalo vlakna i ugljikohidrata. Posrijedi može biti i preskakanje obroka. Ako nisi jela od jučer popodne ili si samo preskočila večeru, sasvim je moguće je ujutro osjetiš mučninu.

Image
Foto: Pexels

Prejela si se

Mučnina se može javiti ne jedeš li dovoljno, ali i ako pretjeruješ s kalorijama prije spavanja. Obilan obrok prije spavanja može stvoriti osjećaj 'težine' u želucu i izazvati refluks kiseline, a ponekad i želučane tegobe. Zato bi bilo najbolje kad bi ti zadnji obrok u danu bio tri do četiri sata prije spavanja kako bi tijelo moglo to 'preraditi' te se odmoriti. Naravno, preporučuje se izbjegavanje ljute i začinjene te pržene hrane netom prije spavanja. Ako ti je već jutrima mučno, preispitaj svoje prehrambene navike.

Image
Foto: Pexels

Dehidracija

Važno je koliko vode unosiš u organizam. Opća je preporuka piti jednu i pol litru vode dnevno iako to ovisi o individualnim potrebama, godišnjem dobu, onome što radiš tog dana i koliko se znojiš. Kad ti se javi osjećaj žeđi, to je znak organizma da mu voda treba što prije. Dehidracija je opasna stvar, a može biti popraćena jutarnjom mučninom. Još je gore ako si večer prije konzumirala alkohol, a nisi nadomjestila količine vode. Imaj uz sebe bočicu vode – čak i noću.

Image
Foto: Pexels

Stres i anksioznost

Psihičko i tjelesno zdravlje povezani su pa se jutarnja mučnina danima može javljati jer si uznemirena, nervozna ili pod stresom. Čeka te važan posao, rok ili imaš stresnu obiteljsku situaciju… - sve to utječe na tvoj središnji živčani sustav, a onda i crijeva. Jednostavno rečeno: u trenucima stresa oslobađaju se određeni hormoni koji kada 'uđu' u probavni trakt mogu utjecati na probavu i uzrokovati želučane tegobe. Svakako je savjet nastojati regulirati razinu stresa te prakticirati vježbe disanja, pozitivne misli ili otići u kratku šetnju. No ako uz to patiš od napadaja panike te imaš narušenu kvalitetu života, trebala bi se obratiti stručnjaku. Bez srama i odgađanja.

Image
Foto: Unsplash

Sasvim je moguće da se mučnina javlja i zbog nekih drugih uzroka pa se, ako se ne pronalaziš u ovim znakovima, najbolje je javiti liječniku.