ICS Svjetski tjedan kontinencije - svaka kap se broji!

Ovogodišnji ICS Svjetski tjedan kontinencije želi podići svijest o inkontinenciji koja može biti indikator ozbiljnih zdravstvenih stanja, s ciljem pravovremenog preventivnog djelovanja i poboljšanja kvalitete života.

ICS Svjetski tjedan kontinencije - svaka kap se broji!

„The ICS World Continence Week“ (WCW) je godišnja inicijativa s primarnim ciljem podizanja svijesti o pitanjima vezanim za inkontinenciju. „World Continence Week“ pokrenuo je ICS (International Continence Society) 2008. godine u Kairu na prvom „Svjetskom danu kontinencije“. U lipnju 2009. godine ovo je postao Svjetski tjedan kontinencije (WCW), a aktivnosti su se razvijale širom svijeta. Glavna tema WCW-a ove godine su neotkrivena zdravstvena stanja kao uzročnici inkontinencije, a naglašen je utjecaj urinarne inkontinencije na naš život. Svjetski tjedan kontinencije uvijek se održava od ponedjeljka do nedjelje u zadnjem tjednu mjeseca lipnja. 

Inkontinencija je neželjeno i nenamjerno istjecanje urina ili stolice. Riječ je o vrlo osjetljivom stanju koje pogađa približno 400 milijuna ljudi širom svijeta. Povijesno gledano, stanja koja su utjecala na rad mokraćnog mjehura ili crijeva često su bile neugodne ili „tabu“ teme za pacijente, stoga su ti medicinski poremećaji bili nedovoljno prijavljivani i nedovoljno dijagnosticirani. 

Istraživanja su pokazala da manje od 40% osoba s urinarnom inkontinencijom ukazuje liječniku ili medicinskoj sestri na svoj problem, a ta je brojka čak i veća za osobe s fekalnom inkontinencijom. Ova su stanja bila neadekvatno tretirana, odnosno slabo prepoznata od strane medicinskih stručnjaka, unatoč njihovom značajnom utjecaju na zdravlje pojedinca, samopoštovanje te kvalitetu života .S obzirom na navedeno, WCW nastoji privući pažnju i povećati javnu svijest o ovim stanjima te pogođenima dati poticaj kako bi potražili stručne savjete i adekvatna rješenja, što bi u konačnici rezultiralo poboljšanjem kvalitete života.


shimmer fallback

U 2019. godini, težište WCW-a je uloga inkontinencije jer čak i pojedine medicinske grane ponekad nisu svjesne da inkontinencija može biti simptom ozbiljnijih bolesti poput dijabetesa, multiple skleroze, raka prostate, raka jajnika, raka maternice, raka rektuma ili demencije. Stoga bi nadzor potencijalnih fekalnih i urinarnih poremećaja trebao postati dio javnozdravstvene prevencije na globalnoj razini jer praćenje problema kontaminacije može također otkriti navedene bolesti u ranijoj fazi zbog čega bi ih se kasnije lakše liječilo. 

Ukoliko živite s inkontinencijom, trebali biste razmotriti postojanje mogućnosti ozbiljnijeg zdravstvenog problema u pozadini. Također, na pojavu urinarne inkontinencije također mogu utjecati određene aktivnosti, fizičke promjene ili problemi poput:

 • Pušenja 
 • Trudnoće 
 • Porođaja 
 • Promjena s godinama 
 • Menopauze 
 • Histerektomije 
 • Povećane prostate 
 • Raka prostate 
 • Opstrukcije 
 • Neuroloških poremećaja 
 • Dijabetesa 
 • Pretilosti

Svaka kap je važna!

Neovisno o tome s kojim oblikom inkontinencije se suočavate, je li riječ o povremenom istjecanju par kapljica urina ili se radi  o većim količinama, savjetujte se s liječnikom i otkrijte uzroke na vrijeme. Uz liječničku pomoć možete preventivno djelovati protiv mogućeg nastanka ozbiljnog zdravstvenog stanja i pronaći odgovarajuća rješenja za bolju kvalitetu života.

Više informacija potražite na: http://tena.hr/


shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.