Iako su zdravi, i s orašastim plodovima možeš pretjerati - ovo su iznenađujuće loše stvari do kojih može doći

Bademi, orasi i slični plodovi vrlo su zdravi, no mogu izazvati određene nuspojave ako ih prekomjerno konzumiramo

Iako su zdravi, i s orašastim plodovima možeš pretjerati -  ovo su iznenađujuće loše stvari do kojih može doći

Sve već znamo da su orašasti plodovi jako zdravi jer obiluju mnogim nutrijentima kao što su vitamini, minerali i omega-3 masne kiseline. Odličan su snack i zdrava su zamjena za nezdrave grickalice i slatkiše.

Image

Svi orašasti plodovi su zdravi, no ovi su najbolji


Pomažu u održavanju dobrog zdravlja, snižavaju kolesterol, a mogu pomoći čak i kod mršavljenja. Kako otkrivaju nutricionisti, prednosti orašastih plodova daleko su veće od njihovih nedostataka.

Orašasti plodovi obiluju proteinima, vlaknima, zdravim masnoćama i antioksidantima. Pozitivno utječu na razinu energije, a pojedina istraživanja su pokazala da imaju određenu ulogu i u dugovječnosti. Mogu se jesti samostalno, ali i u kombinaciji s drugim jelima. Sve to dovoljno su dobri razlozi da ih uvrstimo u svoju prehranu.

via GIPHY

Ipak, postoji i druga strana medalje. Naime, orašasti se plodovi smiju konzumirati samo u umjerenim količinama jer u protivnom mogu izazvati određene nuspojave. S obzirom na to da su vrlo ukusni, lako je s njima pretjerati. Nutricionisti otkrivaju da je preporučena dnevna doza oko ¼ šalice, a mnogi se toga ne drže.

Dakle, je li uistinu zdravo jesti orahe, bademe i slične plodove baš svaki dan? Ako se držiš preporučenih doza, onda da, no ako s njima pretjeraš, velike su šanse da će se to negativno odraziti na tvoje zdravlje. U nastavku otkrivamo stvari koje svakako trebaš imati na umu ako voliš jesti orašaste plodove.  

Foto: Unsplash

Mogu izazvati debljanje

Orašasti plodovi su zdravi i vrlo zasitni pa mogu pomoći i kod mršavljenja, no to vrijedi samo ako ih konzumiraš u umjerenim količinama. Budeš li na dnevnoj bazi jela više od šake orašastih plodova, vrlo je vjerojatno da ćeš se početi debljati jer sadrže puno kalorija. Primjerice, 28 grama badema ima čak 160 kalorija. Ako udvostručiš tu količinu, imaš čak 320 kalorija u jednom međuobroku. Voliš li jesti orašaste plodove, svakako ih nastoj uključiti u svoju prehranu, ali ih kombiniraj s ostalim namirnicama za što uravnoteženiju prehranu. Možeš ih dodati u niskokaloričnu salatu.  


Image

Problemi s probavom i nadutost

Ako si se ikad osjećala naduto ili si imala probleme s plinovima nakon što si pojela orašaste plodove, nisi jedina. To je jedna od najčešćih nuspojava koja se kod mnogih javlja ako pretjeraju s unosom orašastih plodova. Naime, oni sadrže određene spojeve koji su teško probavljivi, a ako se konzumiraju prekomjerno, mogu izazvati čak i proljev. Želiš li izbjeći te neugodne probleme, jednostavno se pridržavaj preporučenih dnevnih doza.

Image

U rijetkim slučajevima, brazilski oraščići mogu izazvati trovanje selenom

Brazilski oraščići odličan su izvor selena, proteina, vitamina i minerala. Jedna porcija, odnosno 6 do 8 brazilskih oraha, sadrži gotovo deset puta veću preporučenu dnevnu količinu selena. Iako su načelno sigurni za konzumaciju, ako uzimaš selen kao dodatak prehrani, budi oprezna jer previsok unos selena može dovesti do trovanja, tzv.stanja koje se naziva selenoza. Neki od simptoma trovanja selenom su lomljivi nokti, neugodan zadah te bol u mišićima i zglobovima. Iz tog razloga, dnevno ne bismo trebali pojesti više od 4 brazislkih oraha, otkrivaju nutricionisti.Image